Przejdź do treści

Forum Dekoracje - inspiracje ;o)

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:
magi1 wrote:

Witajcie Słoneczka tmrc_emoticons.lol

Moniśku wspaniałości tmrc_emoticons.lol aż nie można oderwać wzroku tmrc_emoticons.smiledzięki za super inspirację  tmrc_emoticons.smile

My już po imprezce tmrc_emoticons.smile ale było fajnie, wybawilismy się na maxa tmrc_emoticons.smile były śpiewy tańce i dużo dużo smiechu, no i niespodzianka się udała, mężuś się nic nie spodziewał, ale musiałam nieźle kombinować tmrc_emoticons.smile ale warto było tmrc_emoticons.smile

A to mój torcik tmrc_emoticons.lol

Torcik cudowny. Piękne kolory ;o) A jaką masę miał w środku?

veronicab71 wrote:

:  Mòj polski, musze sie wyspowiadac, coraz bardziej na bakier :O :O :O  Akcent juz dawno wcielo, a czasem nadaje, jak male dzieci, ktòre nie moga sie wyslowic, a chcialyby cos szybko opowiedziec tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol  To zapewne skutki uboczne przebywania za granica tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol  Mama przez telefon smieje sie ze mnie, ze to istna wieza Babel, bo jak mi brakuje slòw po polsku, to koncze zdania po wlosku tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol   Jednak to prawda, z czasem co prawda, nie zapomina sie jezyka, ale staje sie on troche ubozszy w slowa i lekko skoslawiony innym akcentem.

Veroniczko, Twój polski jest  zupełnie bez zarzutu. Pięknie piszesz, bez błędów, stylistycznie, super.  Dobrze, że jesteś z nami. Tutaj masz okazję się "wypisać". Natomiast,  jesli chcesz, żeby Twój język polski  nie zubożał, czytaj polskie książki i oglądaj polską telewizję. To na prawdę dużo daje. Ja mam koleżankę w USA od czasów stanu wojennego. Mieszka w Chicago. W Polsce ma tylko brata z rodziną i przyjeżdża do Polski co 3-4 lata. Pięknie się wysławia, pieknie pisze i nie "robi" się na amerykankę.  Wręcz odwrotnie; kocha wszystko co  polskie, kupuje polskie produkty i uważa , że są dużo lepsze od amerykańskich (żywność, kosmetyki), ogląda na Polonii polskie filmy , wiadomości i oczywiście czyta polskie gazety i książki. Tak więc wszystko w zakresie Twoich możliwości . tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.love

Teraz pisze z pracy, ale wieczorem wstawię zdjęcie mojego tortu dla Córci. tmrc_emoticons.party

Jadziu ubilam smietane kremowke, dodalam cukier puder, mascarpone i troszku soku z cytryny a na spod dzemik porzeczkowy. W smaku wyszedl pyszny.  tmrc_emoticons.lol 

Torciki smakowite tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Imprezka sie udala i maz o roczek starszy tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink  

Gabrysiu, Grazynko, ortografie mam w malym paluszku, na szczescie, wiec to nie problem tmrc_emoticons.wink Z polskiego bylam zawsze dobra  tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink Czytam ksiazki, gazetki, to tez nie problem tmrc_emoticons.bigsmile Mam ich cale mnòstwo w domu, bo kocham ksiazki  tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love Problem pojawia sie "ustnie" tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink  Musialybyscie mnie uslyszec tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol  Posmialybyscie sie niezle tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol  A Przepisownia, owszem, pomaga mi bardzo   tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile   Moge pisac po polsku do woli tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Cale szczescie tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love

Tak jak obiecałam, wstawiam mój tort dla córki na 40 - te  urodziny. Oj, jak starzeją nam się dzieci! tmrc_emoticons.wink Lat kobiet się nie zdradza, więc na torcie- szaaa tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.party Kolor kremu był jagodowy, na zdjęciu tak nie wyszedł. Pewnie nieodpowiednie swiatło.

Gabrysiu torcik piekny, a jaki dalas kremik do srodka ??? tmrc_emoticons.lol

Torcik piekny, Gabrysiu tmrc_emoticons.bigsmile   Widac fioletowa dekoracje, wiec pomyslalam, ze jagodowy tmrc_emoticons.bigsmile   Zjadloby sie kawalek tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue  Dziewczyny, wstawiacie te torciki, a slinka leci tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue  Mnie czeka kilka torcikòw teraz, powoli sie bede brala, tylko czasu brak. Ostatni mam na 26-go czerwca, potem spokòj tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile

gabi49 wrote:

Tak jak obiecałam, wstawiam mój tort dla córki na 40 - te  urodziny. Oj, jak starzeją nam się dzieci! tmrc_emoticons.wink Lat kobiet się nie zdradza, więc na torcie- szaaa tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.party Kolor kremu był jagodowy, na zdjęciu tak nie wyszedł. Pewnie nieodpowiednie swiatło.

Tort piękny... koronkowy ;o) Co jeden to ładniejszy ;o)

A tak mnie naszło dzisiaj na bułeczki i te inne tmrc_emoticons.smile propozycje zrobienia tmrc_emoticons.smile

Gabrysiu, torcik śliczny!  tmrc_emoticons.smile  Ale się rozwinęłaś kobieto  tmrc_emoticons.lol  

Ale wam zazdroszcze talentów do torcików i Marzenki i Gabrysi superowe... Imprezki udane ,torty zjedzone a nam zostało popatrzeć..och.

Zapomniałabym o jadalnych świnkach.

A mnie naszło na Shreka...wszystko wokół zielone to co tam ciasto też

Moniczko robiłam shreka już kilka razy, jest pyszny tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party

Pyszny ,bo nie taki badzo słodki tylko lekko kwaskowaty. U mnie takich "ulepków" czyli bardzo słodkich ciast nie lubią więc Shrek schodzi bardzo dobrze

Marzenko, śliczne te Twoje bułeczki-świnki.  tmrc_emoticons.bigsmile  

Na mój tort zużyłam trzy rodzaje kremu: Pierwsza warstwa to najpierw posmarowałam domowym dżemem wiśniowym , a  potem krem z bitej śmietany. Druga warstwa to krem jajeczny, a ostatnia, zewnętrzna - krem maślany  z aromaatem cytrynowym. Różyczki i reszta dekoracji - krem maslany zabarwiony barwnikiem spożywczym, fioletowym. W sumie tort nie był bardzo słodki, bo u mnie też  za takimi nie przepadają. Wszystkim smakował.

Moniczko, a może tak podałabyś przepis na tego Shreka?  Wygląda bardzo smakowicie!  tmrc_emoticons.love

I ja jadlam to swietne zielone ciacho kiedys, tylko dawno dawno temu.... Pod nazwa ciasto "smoka"... Nie wiem czy to jest to samo. Biszkopt, pianka z galaretka agrestowa, biszkopty, pianka biala waniliowa i na koncu galaretka agrestowa ? Robilam tez inne, podobne - " tecza wiosenna" - biszkopt, masa budyniowa, masa jablkowa, biszkopty, masa kokosowa, galaretka... itd.  Ktòregos dnia zrobie, dobry pomysl tmrc_emoticons.bigsmile   Przypomnialas mi Monisiu o dawno zapomnianych ciastach tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Dzieki tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love   A przepis podaj, chetnie skorzystam nie tylko ja tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Buziaczki tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love

Dziewczyny chętnie wstawie przepis na Shreka, ale najpierw musiałabym go przystosować na TM  Jeżeli pomożecie to pójdzie szybciej

Veroniko tak jest biszkopt,masa na bazie soku,delicje,masa ze śmietany z galaretką i na wierzch galaretka.

Pozdrowionka

Monisiu, wrzuc go tutaj, w postaci, jaka masz tmrc_emoticons.smile  Przerobimy go i ktòras z dziewczyn przesle Ci na privie gotowe, to go wstawisz dla wszystkich tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Razem mysle, ze dojdziemy do ladu tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.wink  Ciasto wyglada smakowicie tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue  

Jasne ze tak.   A mysle ze z przeksztalceniem go na TM nie bedzie problemu tmrc_emoticons.lol Bedziemy mialy kolejne pyszne ciachi tmrc_emoticons.lol

Dziewczyny wstawiam przepis na Shreka  Może przez weekend uda się go przerobić na TM

Shrek - krok po kroku

Składniki

Przepis

*Składniki*Ciasto [zwykły biszkopt]:- 5 jaj- 5 łyżek cukru- 5 łyżek mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 łyżki oleju- kilka kropel wybranego aromatu do ciastMasa I:- duża butelka Pysia zielonego (kiwi +jabłko +banan)- 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)

Masa II:- 400 mln śmietanki deserowej 30%- 1 galaretka kiwi- 3 łyżki cukru pudru- śmietan fixDodatkowo okrągłe biszkopty lub delicje i 2 galaretki kiwi

*Przygotowanie*1.Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.2. Dodawać po jednym żółtku.3. Dodać aromat [wybrałam pomarańczowy].4. Wlać olej.5. Następnie małymi porcajmi dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną,  i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.6. Biszkopt piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 minut.

Masa I1. Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju.2. Resztę Pysia zagotować. dodać rozpuszone budynie i jeszcze raz zagotować.3. Groącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.4. Na przestudzonej masie wyłożyć delicje.Masa II1. Galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.2. Ubić śmietanę.3. Pod koniec wlewać powoli galaretkę.4. Wyłożyć na placek. 5.  Dwie galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia i wylać na ciasto.Gotowe

Pozdrawiam gorąco,bo na dworze zimno

Dziewczyny kilka sposobów na ozdabianie naszych talerzy z pysznymi daniami z TM tmrc_emoticons.party

tmrc_emoticons.love WOW tmrc_emoticons.love   Marzenko ale pyszności tmrc_emoticons.love

Marzenko... super pomysły na piekne dekoracje... ;o)

Mnie spodobał się taki pomysł na torcik w formie arbuza... ;o)

Sposób na czekoladowe motylki do ozdabiania tortów,ciasteczek

Dziewczyny,ale narobiłyście mi smaka - ach ten torcik "arbuzowy"...i reszta pyszności...ja dzisiaj bez żadnego ciacha,ale jak się zdenerwuje to może jeszcze coś stworze. Acha mam tylko mrożone truskawki i co teraz-macie pomysł ?

I jeszcze taki sposób

No, cudne te czekoladowe dekoracje. Nie tylko czekoladowe, te biedroneczki z pomidorków też cieszą oczy. Z czego one mają główki? tmrc_emoticons.bigsmile

Ja już opuściłam szlaban na wszystkie słodkości. Koniec tortów, ciast, ciasteczek. Teraz tylko zdrowe odżywianie i dieta dla zdrowia. tmrc_emoticons.bigsmile

Moniczko piekne te ozdoby tmrc_emoticons.lol super pomysl na dekorowanie ciast i torcikow. Jadziu torcik pysznie wyglada, fantastyczny pomysl tmrc_emoticons.lol Gabrysiu biedroneczki maja glowki i nozki z oliwek czarnych a oczki to kropki z majonezu tmrc_emoticons.lol ja juz takie ostatnio wyczarowalam na sniadanko tmrc_emoticons.lol chlopaki byli zachwyceni tmrc_emoticons.lol

Ładne kwiatki...jak to kiedyś ktoś powiedział

Jak nie mamy czasu na inne dekoracje to możemy wykorzystać papierową lub inną serwetke i cukier puder 

Moniko, dzięki za kolejne inspiracje  tmrc_emoticons.smile  Te ozdoby czekoladowe baaardzo mi się podobają  tmrc_emoticons.smile  Muszę trochę potrenować  tmrc_emoticons.smile  A jak się nie uda, to można ze smakiem powyjadać  tmrc_emoticons.bigsmile  Pozdrawiam

Elu uda się uda, przy Twoich zręcznych rączkach...a jak nie w co nie wierze czekolade można zjesć

Piekne pomysly tmrc_emoticons.bigsmile   Super tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol  I na slodko, i na slono tmrc_emoticons.bigsmile   Wykorzystam bez watpienia tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Dzieki dziewczyny tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.party   Narobilyscie mi apetytu, tak od rana tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue

Moniko, super pomysł z tą serwetką i cukrem-pudrem!  tmrc_emoticons.bigsmile

A tyle co , mówiłam, że kończę z pieczeniem. Jak tu skończyć, kiedy co rusz to coś piękniejszego pokazujecie? Oczywiście już mam na jutro zamówiony  przez córkę jabłecznik Veroniki. Wszyscy się nim zachwycają. tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.party

Może coś na nim wyczaruję?  tmrc_emoticons.cooking_7

Moniko, zrobiłam dziś Shreka, z Twojago przepisu, tylko pomagałam sobie Termosiem  tmrc_emoticons.lol  Jutro podeślę Ci przerobiony przepis do wstawienia  tmrc_emoticons.smile  Mam nadzieję, że moim dużym dzieciom będzie smakowało na Dzień Dziecka  tmrc_emoticons.smile  Jutro upiekę jeszcze jabłecznik Ali, ten "wychodzący" tmrc_emoticons.bigsmile   i podam z lodami  tmrc_emoticons.smile  karkóweczka w marynacie, boczek i szyneczka też  tmrc_emoticons.love   tmrc_emoticons.cooking_2  Rano upiekę chlebki i bułeczki grillowe...  tmrc_emoticons.cooking_7  Od kulinarnej strony wszystko zaplanowane... Tylko, żeby pogoda była  tmrc_emoticons.smile   tmrc_emoticons.love  Pozdrawiam

Super Elu !!!  Mam nadzieje ,że będzie smakował ! Daj znać Eluniu i czekam na przesyłke na priv. Dziękuje !!!  W jakiej marynacie robisz karkóweczkę ?  Acha miałam prośbę do Ciebie - chodzi mi o ketchup (pikantny) wiem,że Ty robisz a na przepisowni są jakieś ,ale nie jestem w pełni do nich przekonana

Miłej zabawy i duuuuuuuuuuużo słoneczka życzę !!!

Dziewczynki - podrzucam Wam przepis na mięsko gotowane - może być podawane później do chleba, bo fantastycznie się kroi w plastry, ale może być później pokrojone w grube plastry i podsmażone jako sztuka mięsa do obiadu.

Nie wstawiam w przepisach, bo to nie na TM chociażby ze względu na pojemność, ale i ze względu na czas.

Można zrobić też pieś z kurczaka, a jak któraś umie wyciągnąć kości z kurczaka i zrobić zawiniętego - to już wogóle bajka.

SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE* 3 l wody* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)* 0,5 szkl soli* 2 czubate łyżki majonezu* 1 łyżka majeranku* 1 łyżka maggi* 1 łyżka vegetyWszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha

Uwaga praktyczna - pierwszy raz gotuję wieczorem, drugi rano - po powrocie z pracy jest już zimne więc wyjmuję i już mogę odkroić kawałek do wrzucenia na patelnię i szybkiego obsmażenia - mam na obiad, a reszta do lodówki.

Przepis ciekawy. Ale czy każdy rodzaj mięsa gotuje się tyle samo czasu?

Wszystkim Dzieciakom małym i dużym i tym którzy czują się Dziećmi 

NAJLEPSZE ŻYCZENIA - DUŻO  SŁONKA

Witaj Alu przepis godny wypróbowania

Pozdrawiam Monika

Dziekuje tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink  I ja ròwniez zycze wszystkim dzieciom, malym i duzym, najlepszego tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile

Witaj Moniko tmrc_emoticons.love

Tak dziewczynki, każdy rodzaj mięsa gotujemy tak samo. Jeżeli weźmiemy po 0,5 kg to można skrócić czas gotowania do 15 min, niektórzy tak robią, ale ja próbowałam i wg mnie grubsze kawałki są wewnątrz surowe.

Moim najbardzie smakuje jak ugotuję schab, filet z indyka i grubsze polędwiczki wieprzowe.

To jeszcze podrzucę przepis na piersi kurczaka do gotowania na Varomie, który dziewczyny w "moim" wątku nazwały: "Cycki Ali" tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol

Piersi z kurczaka (indyka) , jak i każde inne mięso, np na grila

1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka musztardy1/2 łyżeczki oliwyząbek czosnku wyciśnięty przez praskęsól, pieprzmieszamy i zostawiamy w tym 2 piersi z kurczaka (2 kawałki piersi indyka) na nocnastępnego dnia parujemy na Varomie 20 min. lub smażymy je na suchej patelni (wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu) - będzie bardzo soczysta i smaczna,np.  do zjedzenia bez niczego).

Chwilę mnie tu nie było i tyle śliczności. Moniko, cudne i słodziutkie te życzenia. tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love

Alu, przepisy na mięska warte wypróbowania. Z majonezem nigdy nie robiłam. tmrc_emoticons.bigsmile

Gabrysiu - a warto, bo są soczyste, super się kroją i z powodzeniem zastępują wyroby sklepowe. Wtedy "wiesz co jesz" tmrc_emoticons.bigsmile

Można zrobić na początek jeden kawałek mięsa i po 1/3 wszystkiego - zależy jak dużą ktoś ma rodzinę.

A czy można 1 łyżkę maggi i 1 łyżkę vegety czymś zastąpić? Bo te produkty sklepowe z taką ilośćią "E" to raczej do najzdrowszych nie należą ;o)

Moniko, śliczny ten tort na Dzień Dziecka!  tmrc_emoticons.love  Skopiowałam go sobie  tmrc_emoticons.puzzled  może kiedyś zrobię jakiejś wnusi na urodzinki?  tmrc_emoticons.party   tmrc_emoticons.love   tmrc_emoticons.party   tmrc_emoticons.smile  

tmrc_emoticons.love  Fajnie Elu, że na coś się przydają te moje zdjęcia

Pozdrawiam gorąco  

anka25 wrote:

A czy można 1 łyżkę maggi i 1 łyżkę vegety czymś zastąpić? Bo te produkty sklepowe z taką ilośćią "E" to raczej do najzdrowszych nie należą ;o)

Można, oczywiście - każdy dodaje takie przyprawy, które lubi - zamiast maggi wolę sos sojowy, vegetę można zastąpić własną przyprawą do zup. Niektórzy dodają łyżkę miodu. Podstawą jest majonez i sposób gotowania.

Majonez powoduje, że mięso jest soczyste i sprężyste. Pozostałe przyprawy wg upodobania.

Ale z tymi "E" w tym przypadku bym nie przesadzała - i tak wylejesz je do zlewu po wyciągnięciu mięsa. tmrc_emoticons.bigsmile

Jak zrobisz to daj znać czy smakowało tmrc_emoticons.bigsmile  

kokolidek wrote:
anka25 wrote:

Można, oczywiście - każdy dodaje takie przyprawy, które lubi - zamiast maggi wolę sos sojowy, vegetę można zastąpić własną przyprawą do zup. Niektórzy dodają łyżkę miodu. Podstawą jest majonez i sposób gotowania.

Majonez powoduje, że mięso jest soczyste i sprężyste. Pozostałe przyprawy wg upodobania.

Ale z tymi "E" w tym przypadku bym nie przesadzała - i tak wylejesz je do zlewu po wyciągnięciu mięsa. tmrc_emoticons.bigsmile

Jak zrobisz to daj znać czy smakowało tmrc_emoticons.bigsmile  

No tak nie do końca wyleję... bo w mięsku zawsze troche tej chemii zostanie  ;o) Własnie robię piersi z kurczaka. Zamiast maggi dałam lubczyk i własną przyprawę do zup. Ja karmię 16. miesięcznego urwiska więc staram się go nie faszerować chemią od małego ;o)