Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 1/2 pomidora
- 50 g semoliny z pszenicy durum, lub kaszy mannej
- 50 g kwaśnej śmietany, 12 lub 36 %
- 150 g sera gouda, lub elementaler, w kawałkach
- 2 łyżki mieszanych ziół, świeżych, pietruszka, szczypiorek, trybula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 60-80 g bułki tartej
- masło klarowane, np. ghee
- 2 jajka
- 500 g kalafiora, podzielonego na różyczki
- 400 g wody
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1 Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, umieścić w nim kalafior, gotować 10 min/Varoma/obr. 1.
2 Wyjąć koszyczek, opróżnić naczynie miksujące.
3 Do naczynia miksującego włożyć kalafior, jajka, pomidor, semolinę, śmietanę, ser, zioła, sól, pieprz i bułkę tartą, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 5 (jeżeli masa jest zbyt płynna, dodać więcej bułki tartej).
4 Uformować z ciasta 12 płaskich placuszków, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocistobrązowo. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można je podawać z sałatką ziemniaczaną lub sałatką z makaronu.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŚwietne. Polecam
Świetne. Polecam
Pyszne te placuszki ☺ dziękuję za przepis i...
Pyszne te placuszki ☺ dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Piekłam na patelni. Rewelacja. Polecam !
Piekłam na patelni. Rewelacja. Polecam !
Fajny przepis, koniecznie musze wyprobowac -)))))
Fajny przepis, koniecznie musze wyprobowac -)))))
Faktycznie, bardzo dobre i sycące. Polecam!
Faktycznie, bardzo dobre i sycące. Polecam!
Polecam upiec w piekarniku - zdecydowanie bardziej...
Polecam upiec w piekarniku - zdecydowanie bardziej fit, a nadal pyszne.
Próbowalam na patelni na oleju (za tłusto i się rozpadały), na patelni bez oleju (na wkładce teflonowej- już lepiej, ale nie byłam pewna, czy dobrze dosmażone), w końcu na blasze w piekarniku i ta wersja wszystkim najbardziej przypadła do gustu.
Trochę zmodyfikowałam,żeby byłobardziej fit ...
Trochę zmodyfikowałam,żeby byłobardziej fit zamieniłam semolinę na mąkę z ciecierzycy i nie dodałam bułki tartej . Usmażyłam na oleju kokosowym
wyszły bardzo smaczne
Robiłam juz wielokrotnie. Za
Robiłam juz wielokrotnie. Za każdym rażem smakują i znikają błyskawicznie. Polecam ten przepis.
Dodaję ocenę przepisu.
Dodaję ocenę przepisu.
Placuszki bardzo smaczne,
Placuszki bardzo smaczne, polecam
Pora na kalafiora pyszne
Pora na kalafiora pyszne kotleciki lekki obiadek na upalne dni
Placuszki rewelacyjne napewno
Placuszki rewelacyjne napewno beda goscily na moim stole
Świetne! Dodałam ciut więcej
Świetne! Dodałam ciut więcej przypraw, bo propozycja z przepisu jest dla mnie trochę za łagodna, ale przepis polecam
pYSZNE PLACUSZKI. MOI
pYSZNE PLACUSZKI. MOI MEŻCZYŻNI UZNALI ŻE MOGŁY BYĆ BARDZIEJ PIKANTNE.
WIĘC NASTEPNYM RAZEM DODAM CZOSNEK I TROSZKĘ PAPRYCZKI
POLECAM
Rewelacja
Rewelacja
ania_om
Własnie zajadamy na kolacje.
Własnie zajadamy na kolacje. Polecam. Bardzo dobre
zrobiłam są super polecam
zrobiłam są super polecam
Jutro zrobię i zdam
Jutro zrobię i zdam relację-nigdy nie łączyłam tych 2 warzyw w kotlecikach. Zobaczymy-ale brzmi smakowicie. pozdrawiam
Ewa
smakowita alternatywa dla
smakowita alternatywa dla mięsnego kotleta i smaczny pomysł na wykorzystanie nadwyżki kalafiora
będę robić jutro mam nadzieję
będę robić jutro mam nadzieję że będą super
świetny przepis zrobiłam na
świetny przepis zrobiłam na kolacje wszystkim bardzo smakowały