
Składniki
- 300 g wody, letniej
- 200 g mąki
- 70 g oleju
- 30 g masła
- 30 g świeżych drożdży, lub 1 1/2 opakowania suchych drożdzy ok. 12g
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 20 g kaszy manny
- sól gruboziarnista, do posypania
- ziarna sezamu, do posypania
- 80 g kaszy jęczmiennej perłowej, lub innego rodzaju kasza jęczmnienna
- 300 g kaszy gryczanej, prażonej lub niepalonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 Do naczynia miksującego wsypać kaszę gryczaną i jęczmienną, zemleć 30 s/obr. 10.
2 Dodać wodę, mąkę, olej, masło, drożdże, cukier i sól, wyrobić ciasto 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3 Przełożyć ciasto na stolnicę i uformować kulę. Posypać kaszą manną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, lub do momentu, aż urośnie dwukrotnie.
4 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
5 Gdy ciasto urośnie, podzielić je na 4 kawałki, każdy rozwałkować na płat o grubości ok. 0,5 cm (tworząc prostokąt o rozmiarach 15 x 20 cm). Radełkiem do wykrawania ciasta lub ostrym nożem kroić ciasto na długie paski o szerokości około 2 cm. Posypać solą i sezamem, skręcić w spirale i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6 Piec ok. 15 min (200°C).Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Porady
Aby paluchy miały intensywniejszy smak, można je posypać większą ilością soli. Podawać z dipami.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smaczne, choć najlepsze pierwszego dnia. Pózniej twardnieją na kość.
Ja zrobiłam, ale według mnie trzeba dłużej kaszę zemleć, bo wyszłymi grube gródki i cięzko było jeść.
Zgadzam się z Tobą, bo dokładnie tak samo wyszło mi ciasto bardzo sypkie. Koniec końców musiałam dodać wody i wyrobić raz jeszcze. A efekt nie był wcale taki, jak na zdjeciu. Podejrzewam, ze kasze należy zmielić porządnie na proszek.
pyszne
Super przekąska
Dodałam do moich kolekcji, muszę koniecznie wypróbować
Bardzo ciekawy pomysł na przekąskę
Dodałam do moich kolekcji i na pewno wypróbuję 
Dodałam do moich kolekcji na pewno przetestuje
wygląda pysznie ale właśnie to zrobiłam i coś nie moge uformować bo ciasto się sypie... może coś zrobilam źle ... zobcze jak sie upiecze
znakomita przekąska