 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
Herbata
- 300 g wody
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty listki czarnej herbaty, Assam, Ceylon lub English Breakfast
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soku z cytryny
- 3 płaskie łyżki kakao, gorzkiego
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
- 250 g oleju, o neutralnym smaku
- 300 g cukru
- 4 jajka
- 200 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 1 opakowania proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do naczynia miksującego wlać 300 g wody, gotować 4 min/90°C/obr. 1.2.Dodać herbatę, zaparzyć 3 min/90°C/obr. 1. Przez sitko o drobnych oczkach lub ściereczkę przecedzić herbatę do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. 
- 3.Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.4.Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić 5 s/obr. 8.5.Dodać zimną herbatę oraz pozostałe składniki z wyjątkiem mąki i proszku do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5.6.Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 4.7.Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.8.Ciepłe ciasto pokroić na 25 porcji, podawać gdy ostygnie. 
Herbata
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
musze zrobic wyglada smakowicie - a moja mama zawsze robi piernik na bazie herbaty na sWIETA.
Super ciasto. Szybkie i łatwe, a przy tym pyszne.
Pycha
PO 35 minutach pieczenia w formie tortownicy, ciasto dalej w srodku bylo niedopieczone. Czas pieczenia chyba powinien wyniesc ok 50 min .
Nalezaloby napisac ile gram proszku do pieczenia, jak mniemam ok .15 g .
Poza tym mieszanie ciasta jest lepsze na wyrabianiu a nie na zwyklych obrotach
Bardzo łatwe i bardzo pyszne
Wspaniale 
  Zabraklo mi orzechòw, co prawda.... dalam wiec tylko 150g. Herbaty tez nie mialam, dalam owocowa, ale wyszlo pyszne tak samo
  Zabraklo mi orzechòw, co prawda.... dalam wiec tylko 150g. Herbaty tez nie mialam, dalam owocowa, ale wyszlo pyszne tak samo  
  
  
  
  1/3 juz nie ma, to normalne u nas. Ja sobie zrobilam kolacje, moja còrka tez, a mòj po kolacji sie dosiadl, ze mu musialam zabrac, bo by wszystko pozarl
  1/3 juz nie ma, to normalne u nas. Ja sobie zrobilam kolacje, moja còrka tez, a mòj po kolacji sie dosiadl, ze mu musialam zabrac, bo by wszystko pozarl  
 
Mam pytanko: o jaką gramaturę proszku do pieczenia chodzi, bo są różne opakowania? Przepis bardzo mi się podoba i lubię takie smaki, więc chętnie wypróbuję
Super ciacho jest łatwe i pyszne
 jest łatwe i pyszne  polecam
 polecam  dzieki Mixi
 dzieki Mixi 
Mixi dziękuję za przepis prosty, smaczny lubię takie co zawsze wychodzą 
  
  Pozdrawiam
 Pozdrawiam 