
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
800
g
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 07/10/25
zmieniono dnia: 12/10/25
Składniki
CIASTO
- 120 g mąki żytniej, typ 720
- 30 g mąki pszennej, razowej, typ 1850
- 350 g maki pszennej chlebowej, typ 650
- 300 g wody
- 10 g drożdży świeżych
- 100 g zakwasu chlebowego, żytniego
- 12 g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać 2min/37°C/obr.1.
- Dodać mąkę pszenną chlebową, mąke pszenna razową, mąkę żytnią, zakwasi i sól. Wyrobić Ciasto/4 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 1,5 godz. lub do momentu, aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie odgazować i uformować bochenek, który można umieścić w koszyczku rozrostowym lub w naczyniu do wypieku chleba. Koszyczek lub naczynie z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia. (np. w piekarniku rozgrzanym do 40°C.)
- Następnie rozgrzać piekarnik do temp.210°C i wytworzyć w nim parę. Chleb naciąć i spryskać letnią wodą. Piec 30 min. w temp. 210°C w zaparowanym wcześniej piekarniku. Po tym czasie zwiększyć temp. do 230°C i piec jeszcze 10 min. bez pary.
- Po upieczeniu wyłożyć na kratkę, zwilżyć zimną wodą i zostawić do ostygnięcia.
Sposób przygotowania
Porady
W punkcie 2 można dodać kminek lub inne dodatki. Wówczas zaleca się zalać ziarna ciepłą lub gorącą wodą i odstawić na przynajmniej 30 min. Odsączone ziarna dodać pod koniec wyrabiania ciasta.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze