thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Bułki pszenne

  • 300 g wody, ciepłej
  • 20 g drożdży świeżych, lub 7 g suchych
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej, typ 450 lub 550
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Bułki pszenne
  1. Do naczynia miksującego wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże i cukier. Ustaw 2 min./37°C/obr. 2.
  2. Dodaj mąkę, sól i oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 3 min./Ciasto"Ciasto" .
  3. Wyrobione ciasto przełuż do naoliwionej miski i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 6-8 równych części i uformuj na podłużne, lekko spłaszczone bułeczki. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 200°.
  4. Bułki piecz góra-dół, 200° przez 15-20 min., aż będą miały złocisty kolor.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy