thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Najlepsza kawa mrożona

  • 50 g cukru
  • 250 g kostek lodu
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, typu creme
  • 800 g mleka, świeżego 3,2%
  • 20 g likieru migdałowego, np. Amaretto

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać lód oraz kawę rozpuszczalną. Zemleć 10 s/obr. 10.
  2. Na noże naczynia miksującego założyć motylek.
  3. Do naczynia miksującego dodać 400 g mleka. Ubijać 2 min/obr. 4. W trakcie ubijania dodać stopniowo pozostałe 400 g mleka oraz likier migdałowy.

Porady

Według uznania można dodać więcej kawy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy