no to do dzieła ;o)
Forum Dekoracje - inspiracje ;o)
Zapraszam wszystkie utalentowane kobietki (i nie tylko... kobietki) aby dzieliły się z innymi Thermomaniaczkami swoimi talentami ;o) 
 
Powiedzialas i zrobilas, swietnie 
 
  Kochana kobietka, przyda sie wszystkim ten "dzial" 
 
 
   Jestem pelna entuzjazmu 
 
 
   Powstawiam tez powoli zdjecia narzedzi " cukierniczych", pokaze co do czego, tyle co umiem na " dzisiejszy dzien" 
 
  Moge wytlumaczyc krok po kroku, co i jak sie robi, fajnie bedzie 
 
  I kazdy wstawi swoje pasje, bedzie wesolo, mysle   
 
  Czlowiek sie uczy przez cale zycie 
 ![]()
Każda z nas ma jakieś swoje ciekawe pasje. Ja uwielbiam pieczenie i dekorowanie słodkości. Chętnie podglądam innych i staram się też tworzyć własne małe "dzieła kulinarne". 
 
Ostatnio zaraziłam się też od mojej mamy quilingiem ;o) 
 
Super pomysł 
 
 
 fajnie 
 bedzie można się czegoś nauczyć 
 
 ![]()
Jadziu, to bedziemy dzialac razem w slodkosciach 
 
  Magi, nauczyc sie , owszem, ale i wstawiaj biegiem swoje cacka, i tlumacz, co i jak 
 
  Chatke dekorujesz pieknie na swieta zawsze 
 ![]()
ten dział mi się bardzo podoba 
   napewno dużo się od Was nauczę 
 
 
 
 Super pomysł Kochane 
 Będę się od Was uczyła 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aniu świetny pomysł z tym tematem  
  Na pewno coś tu dorzucę ale jak znajdę chwilkę czasu i porobię zdjęcia  
 Pozdrawiam 
Dobrze dobrze wstawie fotki i opisy ale potrzebuje na to troszku wiecej czasu a w ten wekend to chyba nierealne. Ale obiecuje wszystko bedzie 
 buziaczki kochane i zatem do dziela  
 
Na początek (jeśli go jeszcze nie znacie) podzielę się z Wami przepisem na "czekoladową modelinę". Można z niej lepić dekoracje i jest o wiele smaczniejsza niż lukier plastyczny.
Oto przepis:
1) 2 tabliczki czekolady (200 g) rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (można to zrobić w Thermomixie w 50 st. C, ale trzeba uważać aby się nam czekolada nie rozwarstwiła ;o) im lepsza jakościowo czekolada tym lepiej.
2) dodajemy do czekolady 75 g miodu (musi byc płynny) i mieszamy tylko do połączenia składników.
3) mieszankę wylewamy na papier (taki zwykły jak np. do ksero - nie ten do pieczenia), rozprowadzamy cienką wastwę i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na całą noc) do wystygnięcia.
4) po ostygnięciu zdejmujemy mieszankę z papieru i zagniatamy delikatnie ogrzewając w dłoniach (najlepiej w rękawiczkach wtedy dłonie nie będą tłuste i też odpowiednia ilość tłuszczu zostanie w czekoladzie) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina).
Można z niej lepić figurki (trzymane w woreczku poleżą spokojnie nawet kilka tygodni), po rozwałkowaniu wycinać dekoracje lub obłożyć nią cały tort. Niewykorzystaną czekoladę plastyczną można trzymać w woreczku w lodówce lub szafce. Po wyjęciu z lodówki czekoladę trzeba ponownie zagniatać delikatnie aby się ogrzała i stała plastyczna.
Aniu pomysł na wątek świetny 
, 
   Ja też uwielbiam piec 
 Mam nadzieję, na fajne inspiracje od Was dziewczyny. Modelina czekoladowa - fantastyczna. Niedługo moje imieniny, więc zabłysnę przed gośćmi 
 
Super pomysł Aniu 
 napewno wykorzystam, dzieki kochana 
 
 
 ja w niedziele będę robiła torcik dla Juniora 
 
 na jutro juz jestem gotowa - będzie 6 kolegów z moim to cała siódemka hihihi ale będzie imprezka 
 
 
Mam chwilkę więc wstawię coś mojego 
 
 ![]()
Aniołek drewniany do powieszenia - metoda wykonania - kupujemy gotowe figurki drewniane i malujemy specjalną farbą akrylową do artystycznego malowania , najlepiej trzy warstwy, jak dobrze wyschną to pokrywamy wszystko lakierem do drewna i ozdabiamy, u mnie klej brokatowy ![]()
Kolejny aniołek pomalowany tak samo jak wyżej, ozdoby kwiatki z pianki 
![]()
 
 A to jajko wielkanocne robione metodą decoupage 
 po krótce wyjaśniam - jajko ze steropianu na drewnianej podstawce - koszyczku, malowane farbami akrylowymi i ozdabiane wzorami z serwetek przyklejanych na specjalny klej do decoupage 
 koszyczek pokryty na koniec farbą do spękań ![]()
Jajeczka ze steropianu, malowane akrylowymi farbami i pokryte lakierem 
 malowane kwiatki i przyklejane ozdobne dżety 
  nabite na wykałaczkę ![]()
Pudełko drewniane na chusteczki 
 zrobiony metodą decoupage 
 kupujemy pudełko drewniane i szlifujemy je całe papierem sciernym, malujemy farbą akrylową 2-3 warstwy, następnie przyklejamy specjalnym klejem motyw z chusteczki lub serwetki lub ozdobnego papieru do decoupage, lakierujemy lakierem do drewna ![]()
Pudełeczka - szkatułeczki z pokrywką zrobione tak jak wyżej 
![]()
Świeczniki - pojemniczki szklane - ja wykorzystałam wypalone świeczki w szkle z biedronki, odtłuszczamy szkło spirytusem, nastepnie nakładamy specjalny papier ryżowy do decoupage i pokrywamy specjanym klejem 
 jak wyschnie to przyklejamy motyw - różę - z serwetki i na koniec lakierujemy i mamy świeczniki na tealighty ![]()
 
 WOW 
 
 
 
 
 
 
 
 :O Aniu, świetna sprawa. Nie myslałam, że tak mozna uplastycznic czekoladę. Wrzuć ten sposób wykonania na przepisowni, bo tutaj nam potem "zaginie" Myślę, że będzie bardzo przydatny. Z białej czekolady też chyba da siętaką "modelinę" zrobić?
takiej modeliny czekoladowej nie znałam, też jestem za tym żeby wrzucić go w przepisy 
  Jadziu Ty pewnie cuda tworzysz z tej modelinki 
 
Magi... śliczne rzeczy robisz metodą decoupage   cudowne... Bardzo mi się podobają takie pudełeczka.
Z białej czekolady jeszcze nie robiłam... ale musze przetestować... bo może by dodac do niej barwniki w żelu i uzyskiwać kolorową czekoladę do modelowania. ;o) A co do lepienia... to dopiero niedawno zaczęłam się bawić tą plastyczną czekoladą więc na razie ćwiczę ;o)
Przepis wrzuce w wolnej chwili ;o) tylko w jakiej katerorii?
 
 Dziewczyny jestem pełna podziwu dla WAS :O 
    
 
 
 
 
Na początek (jeśli go jeszcze nie znacie) podzielę się z Wami przepisem na "czekoladową modelinę". Można z niej lepić dekoracje i jest o wiele smaczniejsza niż lukier plastyczny.
Oto przepis:
1) 2 tabliczki czekolady (200 g) rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (można to zrobić w Thermomixie w 50 st. C, ale trzeba uważać aby się nam czekolada nie rozwarstwiła ;o) im lepsza jakościowo czekolada tym lepiej.
2) dodajemy do czekolady 75 g miodu (musi byc płynny) i mieszamy tylko do połączenia składników.
3) mieszankę wylewamy na papier (taki zwykły jak np. do ksero - nie ten do pieczenia), rozprowadzamy cienką wastwę i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na całą noc) do wystygnięcia.
4) po ostygnięciu zdejmujemy mieszankę z papieru i zagniatamy delikatnie ogrzewając w dłoniach (najlepiej w rękawiczkach wtedy dłonie nie będą tłuste i też odpowiednia ilość tłuszczu zostanie w czekoladzie) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina).
Można z niej lepić figurki (trzymane w woreczku poleżą spokojnie nawet kilka tygodni), po rozwałkowaniu wycinać dekoracje lub obłożyć nią cały tort. Niewykorzystaną czekoladę plastyczną można trzymać w woreczku w lodówce lub szafce. Po wyjęciu z lodówki czekoladę trzeba ponownie zagniatać delikatnie aby się ogrzała i stała plastyczna.
Tak, to tzw. czekolada plastyczna, mozna robic i z bialej, nadaje sie super do dekoracji 
 
 
 Ja uzywam albo czekolady, albo pasty cukrowej, albo pasty migdalowej, w zaleznosci od rodzaju tortu i gustòw ludzi 
  Ta jest wspaniala, popieram 
 
 
Jest mniej słodka niż cukrowa... i troche zdrowsza... - co nie oznacza ze mniej kaloryczna ;o)
Popieram Cie Jadziu calkowicie 
  Wstaw przepis, zeby nie zginal, ja tez wstawie mòj, ciut inny jest , tyle, ze nie mam w tej chwili pod reka dekoracji...  
 ![]()
tylko w jakiej katerorii go wstawić?
Ja wstawilam w przepisach podstawowych, nie wiem czy dobrze, no ale juz musi tak byc ![]()
Gabrysiu... jesli szukasz inspiracji na dekorację tortu komunijnego może zerknij na tę galerię... jest w czym wybierać:
http://www.tortownia.pl/galeria.php?uid=0&gszukaj=1&gszf=&kat=14
a tutaj możesz zamówić sobie jakieś gotowe dekoracje i gadżety kuchenne. są tu też lukry, czkolada plastyczna, barwniki... i wszystko bardzo dobrej jakości. Zamawiam tu często więc mogę Ci polecić:
http://www.tortownia.pl/wybor,109,I_Komunia_Swieta?str=1&search=109
Mnie się podobają takie w kształcie ksiegi ;o)
http://www.tortownia.pl/galeria.php?id=65804&nr=30&str=2&gszukaj=1&kat=14#gal
Jadziu super stronka a torty piękne, że aż dech zapiera, napewno coś wykorzystam i sobie zamówię 
  i dziękuję za uznanie dla mojej skromnej twórczości, wczoraj skończyłam tackę, wieczorkiem wkleję zdjęcie. 
 Pozdrowionka kochane 
 
 
 
 ![]()
Kòlka do ciecia ciasta, dekoracji... itd
Walki, zwykly i dekoracyjny
Smoothers do gladzenia dekoracji na torciku oraz przyrzady do modelowania dekoracji
Foremki, ròznego rodzaju i typu
Plastykowy podklad do wytlaczania wzorkòw na dekoracjach z pasty gumowej, cukrowej, czekoladowej.... itd
Aniu ja również tak jak Weroniczka myślę, że "przepisy podstawowe" to dobra kategoria ![]()
Magi piękne te cudeńka robione przez Ciebie. Uff kiedy Ty znajdujesz na to czas?? 
 
 
 Vercia tworzy arcydzieła przy pomocy tak licznych przyrządów 
 
 Super do każdej czynności inne "narzędzie"  
 Ja mam malutką kuchenkę i mogę sobie pomarzyć, ciągle brakujemi miejsca 
 ale nie narzekam bo mam Termosia 
 
 
 
 
 
 
Witam kochane wieczorkiem 
 wszyscy goście już się pożegnali 
 zabrali na wynos ciacho na jutro hihihi nie zmieścili wszystkiego 
 a ja teraz odpoczywam z kubkiem herbatki ![]()
Skończyłam tackę więc ją Wam prezentuje 
 zrobiona oczywiście metodą decoupage.
Rude pytasz kiedy ja to robię ???? wieczorem i to do późna kochana, bo czasu brak, robiłabym znacznie więcej ale nie mam kiedy - jedną rzecz robię tydzień tak mi schodzi. Ale warto ![]()
Verciu 
 super cudeńka pomocne w kuchni, muszę sobie parę takich sprawić 
 i pobawić się w kuchni 
 
 
 
 ![]()
Magi piękna jest ta tacka 
   bardzo mi się podoba 
 
Vercia ale masz sprzętów do dekoracji 
  dzisiaj trochę poglądałam te filmiki , jestem pod wrażeniem co można tworzyć za dzieła, w najblizszym czasie zakupie sobie na początek kilka i samodzielnie będę też tworzyć 
 niedługo mam rocznicę ślubu to do tego czasu może coś się nauczę chociaż np róże czy margaretki robić 
 czy wałek do tej masy musi być specjalny czy rozwałkuje się takim do ciasta ???![]()
 
 Marzenko piękne są Twoje cudeńka.  
 Dziewczyny jesteście wszechstronnie utalentowane, tylko podziwiać 
 
 
 
Lukier plastyczny najlepiej wałkować na blacie posmarowanym np. olejem, nie zostawia smug i nie przykleja się.
Bialy lukier plastyczny można wałkować zwykłym wałkiem podsypująć mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem (przy kolorowych lukrach odradzam, bo potem trzeba strzepywać białe plamki i moga zostawać smugi)
Kolorowy lukier można wałkować zwykłym wałkiem wkładając go pomiędzy pergamin lub folię wtedy się nie będzie kleił.
Modelinę czekoladową też można wałkować zwykłym wałkiem pomiędzy pergaminem lub folią wtedy się nie będzie kleiła. .
Dziewczyny popatrzyłam na te cuda pokazane w podanych przez Was linków i oniemiałam... W pierwszej chwili pomyślałam że też tak chcę! Ale tak sobie myślę... i myślę... że zostawię tą naukę Wam, młodszym  
  Bo mnie już i tak brakuje czasu  
   
  Kończę serwetkę na szydełku, napoczynałam sporo szycia...  
   
  
Magi, śliczna ta Twoja taca i inne prace też  
  
Poddaję się  
  Nie muszę umieć wszystkiego  
   
  A do tego jak zobaczyłam ceny!!! to się już wyleczyłam z chęci TAKIEGO zdobienia tortów  
  Całkiem mi wystarczą moje proste, skromne dekoracje  
   
  np takie:
Życzę Wam dobrej nocy i kolorowych, słodkich snów z plastyczną masą czekoladową w roli głównej   
    
  Będę podziwiać Wasze dzieła