thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Spód

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypty soli
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 1 jajko całe
  • 300 gramów mąki pszennej

Farsz z jabłek

  • 3 łyżki cukru brązowego, najlepiej Demerara (ilość w zależności od słodyczy jabłek)
  • 1,5 kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
  • 1 łyżczeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

kruszonka

  • 70 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto na spód:wszystkie składniki 40s/obr.5.wkłądamy do lodóki na30 minut. Po tym czasie wyklejamy okrągłą formę i nakłuwamy widelcem.

    Jabłka:TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4 podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1 i przełożyć na spód.

    Kruszonka:TM wszystkie składniki 10s/obr.6 posypać na jabłka

    Piec 1 godzinę w temp 180 stopni C

Porady

Zapraszam równiez na mojego bloga kulinarnego:

www.rozsmakujsiew.blogspot.com

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka z jabłkami i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 5, 2025 at 16:26

    truskawka: TM 5 nie wchodzi 1,5kg jabłek na raz. Zwykle robię połowę x2. Mam też zwykle dylemat czy podpiekać najpierw spód i czy studzić jabłka. Ale to jedyna szarlotka, która niemal zawsze mi wychodzi. Tylko raz mama narzekała, że spód się nie dopiekł ( nie podpiekałam i wylożyłam na niego gorące jabłka).

  • kwietnia 13, 2024 at 11:16

    Czy wam wchodzi półtora kilograma jabłek do Thermomixa?

  • lipca 8, 2023 at 11:50

    Jabłka wykładamy na spód gorące? Czy czekamy aż wystygną?

  • września 11, 2022 at 10:38

    zuzazuzula: co do masła to po to, żeby jednak wyszło ciasto kruche a nie ucieranie. Podstawowe składniki kruchego ciasta to mąka, tłuszcz i jajka. Tłuszczu w dobrym kruchym cieście powinno być min 40 %.

  • września 1, 2022 at 17:32

    wyszla pyszna, ALE! napewno warto dac max 50 g masła a nie 100 bo po co az tyle ładować jak wyszla pyszna przy 50 g do ciasta, po co dawac 100 g cukru jak 50 wystaczylo, maki warto dac tyle ile jest w przepisie, mi wyszla baaaardzo niska ale kruche ciasto 1000/10 polecam

  • czerwca 8, 2021 at 10:26

    Iwonaj142:

    Bardzo się cieszę tmrc_emoticons.) dziękuję!

  • maja 1, 2021 at 13:52

    jestem bardzo happy bo pierwszy raz w zyciu udalo mi sie zrobic szarlotke dzieki temu przepisowi...no i termomixowi...juz probowalam roznych przepisow i starych i nowych i nie wychodzily.dzis mi sie udalo...brawo dla tworcy przepisu.nieomieszkam robic go czesciej.pozdrawiam

  • grudnia 29, 2020 at 16:12

    Bardzo dobre ciasto. Łatwe w wykonaniu.Wszystko wyszło jak należy. Pychota zrobiona na jabłkach Golden Delicious. Ewentualnie można zrobić trochę więcej kruszonki.

  • listopada 14, 2020 at 11:54
    5.0

    Dziękuję za przepis. Piekłam już kolejny raz. Jest naprawdę super. Dziś użyłam jabłek ze słoika 1 litr, które wcześniej robiłam na zimę.
    Polecam

  • listopada 10, 2020 at 22:37

    Jest naprawdę pyszna 😋 Nie lubię na kruchym spodzie bo często wychodzi mi twardy ale ta jest idealna polecam 😊