3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka z jabłkami i kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Spód

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypty soli
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 1 jajko całe
  • 300 gramów mąki pszennej

Farsz z jabłek

  • 3 łyżki cukru brązowego, najlepiej Demerara (ilość w zależności od słodyczy jabłek)
  • 1,5 kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
  • 1 łyżczeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

kruszonka

  • 70 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru
5

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto na spód:wszystkie składniki 40s/obr.5.wkłądamy do lodóki na30 minut. Po tym czasie wyklejamy okrągłą formę i nakłuwamy widelcem.

    Jabłka:TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4 podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1 i przełożyć na spód.

    Kruszonka:TM wszystkie składniki 10s/obr.6 posypać na jabłka

    Piec 1 godzinę w temp 180 stopni C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zapraszam równiez na mojego bloga kulinarnego:

www.rozsmakujsiew.blogspot.com


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zmniejszyl ilość jabłek do 1kg...

    Zgłoszony przez ilionesku na lipca 1, 2018 at 14:44.

    zmniejszyl ilość jabłek do 1kg
    smialo można dać mniej cukru - ale jak kto lubi ! 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka jest przepyszna. Dziękuję za przepis.

    Zgłoszony przez Edyt79 na maja 5, 2018 at 21:40.

    Szarlotka jest przepyszna. Dziękuję za przepis.Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho wyszło pyszne i bardzo proste. polecam

    Zgłoszony przez agusia84 na marca 25, 2018 at 12:48.

    Ciacho wyszło pyszne i bardzo proste. polecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Baradora13:...

    Zgłoszony przez basia_gdynia na lutego 27, 2018 at 19:59.

    Baradora13:

    dziękuję tmrc_emoticons.) nie wiedziałam że pod moim przepisem jest tyle pozystywnych wpisów

    Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:

    www.rozsmakujsiew.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewa Jak:...

    Zgłoszony przez basia_gdynia na lutego 27, 2018 at 19:57.

    Ewa Jak:
    Ewo, ja podobnie jak Ty lubie wypieki które nie zajmują mi dużo czasu dlatego opracowałam ten przepis tmrc_emoticons.) Cieszę się że się przydaje tmrc_emoticons.)

    Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:

    www.rozsmakujsiew.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kachnawch:...

    Zgłoszony przez basia_gdynia na lutego 27, 2018 at 19:55.

    Kachnawch:

    cieszę się tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:

    www.rozsmakujsiew.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jessicaseget:...

    Zgłoszony przez basia_gdynia na lutego 27, 2018 at 19:55.

    Jessicaseget:
    kochana to chyba nie będzie to samo tmrc_emoticons.;)

    Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:

    www.rozsmakujsiew.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka pyszna polecam

    Zgłoszony przez Wioletanno na lutego 21, 2018 at 19:53.

    Szarlotka pyszna polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest obłędna! Idealna ilość jabłek. Tylko na...

    Zgłoszony przez Plackizserem89 na lutego 3, 2018 at 10:08.

    Jest obłędna! Idealna ilość jabłek. Tylko na koniec wydłużylam czas pieczenia i podpieklam sam dół (mój piekarnik lubi zakalce). Ale wyszła pyszna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam a jeżeli nie mam masła mogę użyć...

    Zgłoszony przez Jessicaseget na stycznia 14, 2018 at 14:35.

    Witam a jeżeli nie mam masła mogę użyć margaryny Big Smile??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest przeeeepyyyszna!!! Oblepiłam boki...

    Zgłoszony przez Kachnawch na stycznia 7, 2018 at 19:22.

    Jest przeeeepyyyszna!!! Oblepiłam boki tortownicy. Dla mnie cukru jest w sam raz. Została po prostu pochłonięta Love

    Mixingbowl closed

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moja ulubiona ze względu na szybkość, ja...

    Zgłoszony przez Ewa Jak na stycznia 5, 2018 at 08:48.

    moja ulubiona ze względu na szybkość, ja jabłka kroje na mniejsze kawałki układam w tortownicy lub formie do tarty i posypuje kruszonką wychodzi rewelacyjnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna ja bym tylko zmieniła kolejność...

    Zgłoszony przez MaSchu_1975 na października 7, 2017 at 21:28.

    Przepyszna ja bym tylko zmieniła kolejność czyli najpierw Spód później kruszonkę również do lodówki na koniec farsz z jabłek .. dodałam troszeczkę mniej cukru bo jestem diabetykiem 😁Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasiula1011ja robiam w okrgej 25cm ale oblepiam te...

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na czerwca 29, 2017 at 14:13.

    Kasiula1011:ja robiłam w okrągłej 25cm, ale oblepiłam też brzegi i spód nie wyszedł za gruby tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obdna szarlotka ale znika za szybko ...

    Zgłoszony przez Ewapie na maja 3, 2017 at 21:27.

    Obłędna szarlotka, ale ... znika za szybko.
    Robiłam również w podwójnej proprcji - problem znikania pozostał tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wlaśnie się piecze góra ladna, ale...

    Zgłoszony przez GretaB na marca 20, 2017 at 20:47.

    Wlaśnie się piecze góra ladna, ale strasznie biala od spodu!!! Czy samo ciasto w formie należalo upiec?? Jakieś inne bledy? Ratunku, przelozylam na dolna blachę... A mialal być latwa.
    I jeszcze jedno, jak chcę użyć polskiego l wyskakuje stona z przepisami do pobrania, na razie nie wiem jak to zmienić
    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo prosta i smaczna szarlotka!! miałam...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na marca 12, 2017 at 11:43.

    Bardzo prosta i smaczna szarlotka!! miałam słodkie jabłka i wyszła bardzo słodka ale następnym razem to zmienięTongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna szarlotka. Polecam przepis !

    Zgłoszony przez Beti2203 na lutego 21, 2017 at 21:08.

    Bardzo smaczna szarlotka. Polecam przepis !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, przepyszna! znika w oka mgnieniu

    Zgłoszony przez NataliaF na stycznia 18, 2017 at 18:40.

    Polecam, przepyszna! znika w oka mgnieniu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super po prostu!!! na pewno jeszcze zrobie....

    Zgłoszony przez goofinka na stycznia 8, 2017 at 17:15.

    Super po prostu!!! na pewno jeszcze zrobie. Dziekuje za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka jest naprawdę wyśmienita. Przepis...

    Zgłoszony przez Baradora13 na grudnia 15, 2016 at 23:56.

    Szarlotka jest naprawdę wyśmienita. Przepis idealny! Gratuluję autorce przepisu i polecam wszystkim.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie teraz sezon jabłkowy. To druga szarlotka,...

    Zgłoszony przez annapaw na grudnia 3, 2016 at 17:09.

    U mnie teraz sezon jabłkowy. To druga szarlotka, którą zrobiłam w kolejną sobotę. Ktoś może powiedzieć, że to żaden wyczyn, ale ja od kilku lat nic nie piekłam. Szarlotka wyszła wspaniale i choć zrobiłam ją w prostokątnej blaszce , to na pewno smak nic na tym nie ucierpiał.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • palce lizać

    Zgłoszony przez Margyu na listopada 29, 2016 at 12:43.

    Lolpalce lizać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna szarlotka Cała moja rodzina ją...

    Zgłoszony przez Pimpus na listopada 1, 2016 at 10:40.

    Rewelacyjna szarlotka Smile Cała moja rodzina ją uwielbia. Robi się szybko, prosto i zawsze się udaje Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna szarlotka! Bardzo prosta do zrobienia...

    Zgłoszony przez sweetkasiunia na października 21, 2016 at 10:16.

    Rewelacyjna szarlotka! Bardzo prosta do zrobienia i wbrew pozorom niezwykle smaczna. Zabrakło mi jabłek do 1,5kg, więc dodałam śliwiki! MEGA! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka pyszna, dużo

    Zgłoszony przez Wiesia50 na września 15, 2016 at 20:12.

    Szarlotka pyszna, dużo jabłek, zrobiłam jak patrycjakowalska, siekałam na dwa razy i kruszonkę zrobiłam podwójną, bo z tej porcji wyszło jakoś mało. Efekt końcowy ymmmmm Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka bardzo dobra - mnie

    Zgłoszony przez Kasiula1011 na września 1, 2016 at 23:31.

    Szarlotka bardzo dobra - mnie tylko spód ciasta wyszedł dość gruby - chyba powinna uzyć większej tortownicy? na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis?tmrc_emoticons.) to w sumie dość ważnetmrc_emoticons.)))

    pozdrawiam i dziękuję

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności 

    Zgłoszony przez Anet@ na maja 14, 2016 at 16:58.

    Pyszności  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie, ponieważ to kruche

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na marca 24, 2016 at 10:34.

    nie, ponieważ to kruche ciasto, a do kruchego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie ma w przepisie proszku do

    Zgłoszony przez reniavip na marca 23, 2016 at 21:53.

    nie ma w przepisie proszku do pieczenia ?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto jest bardzo smaczne,

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na lutego 18, 2016 at 19:04.

    ciasto jest bardzo smaczne, chociaż 1.5 kg jabłek przed siekaniem, nie zmieściło mi się do Closed lid i aby dobrze się posiekały, musiałam podzielć je na 2 części, które rozdrobniłam osobno.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka super smakuje

    Zgłoszony przez azjac72 na lutego 6, 2016 at 15:36.

    Szarlotka super smakuje tmrc_emoticons.)mniam,mniam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna ! wychodzi idealna 

    Zgłoszony przez Kortezklaudia na stycznia 23, 2016 at 19:35.

    Pyszna ! tmrc_emoticons.) wychodzi idealna 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna szarlotka,

    Zgłoszony przez Baatkac na grudnia 21, 2015 at 00:30.

    Przepyszna szarlotka, wszystkim smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka pyszna - dodałam

    Zgłoszony przez MoMaNa na listopada 21, 2015 at 16:17.

    Szarlotka pyszna - dodałam mniej cukru do jabłek jak i do ciasta tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam nie raz polecam !

    Zgłoszony przez grayeyse na listopada 20, 2015 at 16:18.

    robiłam nie raz polecam !tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, te 180 stopni to na

    Zgłoszony przez Annabell na listopada 15, 2015 at 22:47.

    Witam, te 180 stopni to na termoobieg czy gora dol ?

    Pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szybki i prosty przepis 

    Zgłoszony przez filemon na listopada 6, 2015 at 15:50.

    szybki i prosty przepis 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy na TM 5 trzeba coś

    Zgłoszony przez kjp na listopada 5, 2015 at 21:25.

    Czy na TM 5 trzeba coś zmodyfikować w tym przepisie? Może ktoś próbował też w wersji w prodiżu?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna szarlotka, idealna do

    Zgłoszony przez Aria na listopada 1, 2015 at 12:12.

    Pyszna szarlotka, idealna do lodów i bitej śmietany tmrc_emoticons.) Jeśli chcemy zrobić dużą blachę, to należy pomnożyć składniki x 1,5. Polecam i dziękuję autorce za przepis. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza szarlotka jaką

    Zgłoszony przez Pimpus na października 31, 2015 at 16:07.

    Najlepsza szarlotka jaką jadłam. Dzieci ją uwielbiają, mąż również chociaż nie lubi słodkiego ;P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jesli masz soczyste jabłka,

    Zgłoszony przez setjot76 na października 13, 2015 at 20:26.

    jesli masz soczyste jabłka, możesz je trochę odparować lub przed wyłożeniem masy jabłkowej posypać bułką tartą. tmrc_emoticons.)

    SetEmi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myslę, że duże znaczenie ma

    Zgłoszony przez setjot76 na października 13, 2015 at 20:24.

    Myslę, że duże znaczenie ma odmiana jabłek - niemniej placek jest bardzo smaczny, masa jabłkowa pyszna, polecam przepis nawet tym, którzy stronią od pieczenia tmrc_emoticons.) Love

    SetEmi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka wyszła pyszna ale

    Zgłoszony przez MartaL na października 11, 2015 at 16:25.

    Szarlotka wyszła pyszna ale spód to totalny zakalec. Dlaczego? Czy powinnam była go wcześniej podpiec?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna 

    Zgłoszony przez beti.no na października 4, 2015 at 08:51.

    Bardzo smaczna  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aromatyczna i genialnie

    Zgłoszony przez Limonka na września 27, 2015 at 15:47.

    Aromatyczna i genialnie smaczna  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam, jest pyszne !!!

    Zgłoszony przez Karla na września 10, 2015 at 20:04.

    polecam, jest pyszne !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam ok 10 g jogurtu

    Zgłoszony przez gochalek80 na lipca 14, 2015 at 20:59.

    Dodałam ok 10 g jogurtu naturalnego o łyżeczkę proszku do piecznia, wyszło wspaniałe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super!!!! ja dałam tylko

    Zgłoszony przez nathalie_m na lutego 21, 2015 at 21:13.

    super!!!! ja dałam tylko trochę mniej cukru do ciasta i do jabłek. Robi się je bardzo prosto i szybko... pachnie i smakuje - cudnie! sprawdzone przez każdą grupę wiekową - od 1,5 rocznego chłopca po jego dziadka tmrc_emoticons.) od mojego 4,5-letniego Chrześniaka usłyszałam tylko: "mmm ciociusiu, ale mi zrobiłaś przyjemność" tmrc_emoticons.)

     

    Często będzie u mnie gościć tmrc_emoticons.) dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) i gratuluje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest przepyszne

    Zgłoszony przez sylwia89 na stycznia 14, 2015 at 14:05.

    Ciasto jest przepyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •