Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Spód
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypty soli
- 200 gramów masła
- 100 gramów cukru
- 1 jajko całe
- 300 gramów mąki pszennej
Farsz z jabłek
- 3 łyżki cukru brązowego, najlepiej Demerara (ilość w zależności od słodyczy jabłek)
- 1,5 kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
- 1 łyżczeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
kruszonka
- 70 gramów mąki pszennej
- 50 gramów masła
- 50 gramów cukru
-
6
2h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Kruche ciasto na spód:wszystkie składniki 40s/obr.5.wkłądamy do lodóki na30 minut. Po tym czasie wyklejamy okrągłą formę i nakłuwamy widelcem.
Jabłka:TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4 podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1 i przełożyć na spód.
Kruszonka:TM wszystkie składniki 10s/obr.6 posypać na jabłka
Piec 1 godzinę w temp 180 stopni C
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zapraszam równiez na mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJabłka wykładamy na spód gorące? Czy czekamy...
Jabłka wykładamy na spód gorące? Czy czekamy aż wystygną?
zuzazuzula: co do masła to po to, żeby jednak...
zuzazuzula: co do masła to po to, żeby jednak wyszło ciasto kruche a nie ucieranie. Podstawowe składniki kruchego ciasta to mąka, tłuszcz i jajka. Tłuszczu w dobrym kruchym cieście powinno być min 40 %.
wyszla pyszna, ALE! napewno warto dac max 50 g...
wyszla pyszna, ALE! napewno warto dac max 50 g masła a nie 100 bo po co az tyle ładować jak wyszla pyszna przy 50 g do ciasta, po co dawac 100 g cukru jak 50 wystaczylo, maki warto dac tyle ile jest w przepisie, mi wyszla baaaardzo niska ale kruche ciasto 1000/10 polecam
Iwonaj142:...
Iwonaj142:
dziękuję!
Bardzo się cieszę
Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
jestem bardzo happy bo pierwszy raz w zyciu udalo...
jestem bardzo happy bo pierwszy raz w zyciu udalo mi sie zrobic szarlotke dzieki temu przepisowi...no i termomixowi...juz probowalam roznych przepisow i starych i nowych i nie wychodzily.dzis mi sie udalo...brawo dla tworcy przepisu.nieomieszkam robic go czesciej.pozdrawiam
Bardzo dobre ciasto. Łatwe w wykonaniu.Wszystko...
Bardzo dobre ciasto. Łatwe w wykonaniu.Wszystko wyszło jak należy. Pychota zrobiona na jabłkach Golden Delicious. Ewentualnie można zrobić trochę więcej kruszonki.
Dziękuję za przepis. Piekłam już kolejny raz....
Dziękuję za przepis. Piekłam już kolejny raz. Jest naprawdę super. Dziś użyłam jabłek ze słoika 1 litr, które wcześniej robiłam na zimę.
Polecam
Jest naprawdę pyszna 😋 Nie lubię na kruchym...
Jest naprawdę pyszna 😋 Nie lubię na kruchym spodzie bo często wychodzi mi twardy ale ta jest idealna polecam 😊
Z przepisu korzystałam już niezliczoną ilość...
Z przepisu korzystałam już niezliczoną ilość razy. Szarlotka jest przepyszna! Oczywiście finalny smak zależy też dużo od odmiany jabłek jakich się użyje, ale za każdym razem jest bardzo, bardzo dobra. Ciasto kruche idealne
Mi wyszedł zakalec 😔 co mogłam zrobic źle?...
Mi wyszedł zakalec 😔 co mogłam zrobic źle? Dodam że to moje pierwsze pieczenie. Ale jabłuszka i kruszonką smakują obłędnie 😍
SzarlotkaAbsolutny hit! Podana mężowi na ciepło...
Czy lepiej użyć tortownicy o średnicy 22 cm,...
Czy lepiej użyć tortownicy o średnicy 22 cm, czy większej - 26 cm?
Wspaniały przepis bardzo prosty, szybki i zawsze...
Wspaniały przepis bardzo prosty, szybki i zawsze wychodzi!Tak jak ktos napisal - najpierw spod, potem kruszonka bez mycia naczynia i dopiero jabłka.
Najlepsza szarlotka ever !
Najlepsza szarlotka ever !
Przepyszna szarlotka! Dodałam mniej cukru i...
Przepyszna szarlotka! Dodałam mniej cukru i następnym razem dodam jeszcze mniej, ale generalnie bardzo dobra - taka jak uwielbiam, czyli z małą ilością ciasta i dużą ilością jabłek.
Przepyszna, korzystam z przepisu już któryś...
Przepyszna, korzystam z przepisu już któryś raz😍😍
Bardzo smaczna szarlotka, szybko się robi. Bardzo...
Bardzo smaczna szarlotka, szybko się robi. Bardzo odpowiada mi cienkie, chrupiące ciasto.
Dołączam do wielbicieli tego przepisu! Warto...
Dołączam do wielbicieli tego przepisu! Warto tylko skorzystać z porady i zrobić najpierw kruszonkę, potem ciasto i jablka-jedno mycie mniej
w zależności od jabłek można modyfikować ilość cukru, ja poza tym dodałam do nich ciut mąki ziemniaczanej, bo były dość mokre i bałam się zakalca. Robilam w formie ○23cm, oblepialam boki-spód dość gruby,ale przynajmniej ładnie się nakłada. Jabłek kupiłam 1,5kg, wiec po obraniu wyszło tylko 900g, ale i tak starczyło. Polecam!
Pyszna,pyszna i jeszcze raz pyszna👍. Przez mój...
Pyszna,pyszna i jeszcze raz pyszna👍. Przez mój felerny piekarnik piekłam 20 minut dłużej.Polecam🤗🤗🤗
zmniejszyl ilość jabłek do 1kg...
zmniejszyl ilość jabłek do 1kg
smialo można dać mniej cukru - ale jak kto lubi ! 😉
Szarlotka jest przepyszna. Dziękuję za przepis.
Szarlotka jest przepyszna. Dziękuję za przepis.
Ciacho wyszło pyszne i bardzo proste. polecam
Ciacho wyszło pyszne i bardzo proste. polecam
Baradora13:...
Baradora13:
nie wiedziałam że pod moim przepisem jest tyle pozystywnych wpisów
dziękuję
Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Ewa Jak:...
Ewa Jak:
Cieszę się że się przydaje
Ewo, ja podobnie jak Ty lubie wypieki które nie zajmują mi dużo czasu dlatego opracowałam ten przepis
Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Kachnawch:...
Kachnawch:
cieszę się
Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Jessicaseget:...
Jessicaseget:
kochana to chyba nie będzie to samo
Zapraszam też do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego:
www.rozsmakujsiew.blogspot.com
Szarlotka pyszna polecam
Szarlotka pyszna polecam
Jest obłędna! Idealna ilość jabłek. Tylko na...
Jest obłędna! Idealna ilość jabłek. Tylko na koniec wydłużylam czas pieczenia i podpieklam sam dół (mój piekarnik lubi zakalce). Ale wyszła pyszna
Witam a jeżeli nie mam masła mogę użyć...
Witam a jeżeli nie mam masła mogę użyć margaryny
??
Jest przeeeepyyyszna!!! Oblepiłam boki...
Jest przeeeepyyyszna!!! Oblepiłam boki tortownicy. Dla mnie cukru jest w sam raz. Została po prostu pochłonięta
moja ulubiona ze względu na szybkość, ja...
moja ulubiona ze względu na szybkość, ja jabłka kroje na mniejsze kawałki układam w tortownicy lub formie do tarty i posypuje kruszonką wychodzi rewelacyjnie
Przepyszna ja bym tylko zmieniła kolejność...
Przepyszna ja bym tylko zmieniła kolejność czyli najpierw Spód później kruszonkę również do lodówki na koniec farsz z jabłek .. dodałam troszeczkę mniej cukru bo jestem diabetykiem 😁Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Kasiula1011ja robiam w okrgej 25cm ale oblepiam te...
Kasiula1011:ja robiłam w okrągłej 25cm, ale oblepiłam też brzegi i spód nie wyszedł za gruby
Obdna szarlotka ale znika za szybko ...
Obłędna szarlotka, ale ... znika za szybko.
Robiłam również w podwójnej proprcji - problem znikania pozostał
Wlaśnie się piecze góra ladna, ale...
Wlaśnie się piecze góra ladna, ale strasznie biala od spodu!!! Czy samo ciasto w formie należalo upiec?? Jakieś inne bledy? Ratunku, przelozylam na dolna blachę... A mialal być latwa.
I jeszcze jedno, jak chcę użyć polskiego l wyskakuje stona z przepisami do pobrania, na razie nie wiem jak to zmienić
pozdrawiam
Bardzo prosta i smaczna szarlotka!! miałam...
Bardzo prosta i smaczna szarlotka!! miałam słodkie jabłka i wyszła bardzo słodka ale następnym razem to zmienię
Bardzo smaczna szarlotka. Polecam przepis !
Bardzo smaczna szarlotka. Polecam przepis !
Polecam, przepyszna! znika w oka mgnieniu
Polecam, przepyszna! znika w oka mgnieniu
Super po prostu!!! na pewno jeszcze zrobie....
Super po prostu!!! na pewno jeszcze zrobie. Dziekuje za przepis
Szarlotka jest naprawdę wyśmienita. Przepis...
Szarlotka jest naprawdę wyśmienita. Przepis idealny! Gratuluję autorce przepisu i polecam wszystkim.
U mnie teraz sezon jabłkowy. To druga szarlotka,...
U mnie teraz sezon jabłkowy. To druga szarlotka, którą zrobiłam w kolejną sobotę. Ktoś może powiedzieć, że to żaden wyczyn, ale ja od kilku lat nic nie piekłam. Szarlotka wyszła wspaniale i choć zrobiłam ją w prostokątnej blaszce , to na pewno smak nic na tym nie ucierpiał.
palce lizać
Rewelacyjna szarlotka Cała moja rodzina ją...
Rewelacyjna szarlotka
Cała moja rodzina ją uwielbia. Robi się szybko, prosto i zawsze się udaje
Rewelacyjna szarlotka! Bardzo prosta do zrobienia...
Rewelacyjna szarlotka! Bardzo prosta do zrobienia i wbrew pozorom niezwykle smaczna. Zabrakło mi jabłek do 1,5kg, więc dodałam śliwiki! MEGA! Polecam!
Szarlotka pyszna, dużo
Szarlotka pyszna, dużo jabłek, zrobiłam jak patrycjakowalska, siekałam na dwa razy i kruszonkę zrobiłam podwójną, bo z tej porcji wyszło jakoś mało. Efekt końcowy ymmmmm
Szarlotka bardzo dobra - mnie
Szarlotka bardzo dobra - mnie tylko spód ciasta wyszedł dość gruby - chyba powinna uzyć większej tortownicy? na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis?
to w sumie dość ważne
))
pozdrawiam i dziękuję
Pyszności
Pyszności
nie, ponieważ to kruche
nie, ponieważ to kruche ciasto, a do kruchego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia
nie ma w przepisie proszku do
nie ma w przepisie proszku do pieczenia ?
ciasto jest bardzo smaczne,
ciasto jest bardzo smaczne, chociaż 1.5 kg jabłek przed siekaniem, nie zmieściło mi się do
"Blokada naczynia miksującego" i aby dobrze się posiekały, musiałam podzielć je na 2 części, które rozdrobniłam osobno.