![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/61qm77wx-f2726-245967-cfcd2-xfw9bxsa/51e14de7-57ed-4982-ba4e-9f8bfc27c560/main/kwadraty-dyniowe.jpg)
Składniki
POLEWA
- 100 g czekolada biała, połamanej na kawałki
- 30 g śmietany kremówki 30%
CIASTO
- 100 g orzechy włoskie, łuskane
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g cukru brązowego
- 1 opakowania cukru waniliowego lub
- 1 jajo kurze
- 50 g masła roztopionego lekko przestudzonego
- 150 g mąki pszennej
- 200 g miąższu dyni
- 1 łyżeczek cynamonu mielonego
- 1 łyżeczek imbiru mielonego
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
7. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlac śmietanę kremówkę, podgrzać 1 min30sek /80 st.C/obr.1
8. Dodać białą czekoladę, rozpuścić 2 min/80 st.C/obr.
"Mieszanie" . Polewę rozprowadzić na cieście i posypać pozostałymi orzechami, odstawić do ostygnięcia.
1.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st.C
2. Do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy, rozdrobnić 4s/obr.5, przełożyć do innego naczynia
3. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć miąższ dyni, rozdrobnić 5s/obr.5
4. Dodac cynamon, imbir, cukier brązowy i waniliowy, jajko, stopione masło, wymieszać 10s/obr.4
5. Dodac mąkę, proszek do pieczenia i 70 g orzechów, wymieszać 10s/obr.4
6.Ciasto wyłożyć płaską warstwą do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach ok. 25x 35cm (lub mniejszej), piec ok. 35-40min, odstawic do ostygnięcia
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
POLEWA
CIASTO
Porady
Przepis pochodzi z Kalendarza Thermomix na 2014 rok (wiszącego), z miesiąca pażdziernika.
Zdjęcie dodałam swoich wypieków dyniowych kwadratów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardo dobre ciasto, choć u mnie wyszedł niestety zakalec. Spróbuję następnym razem może dłużej piec? Robiłam w blaszce 28x23cm i wyszło i tak niskie. Na pewno powtórzę!
Smakowo ciasto bardzo smaczne, zmniejszyłabym nieco ilość cukru a przede wszystkim wszystko zrobiła z podwójnej porcji, bo wychodzi mega plaskate
Trochę zmodyfikowałam: mąkę dalam kokosową, zamiast masła też olej kokosowy. W bezglutenowej wersji trochę się kruszy, ale smakuje świetnie! Zamiast polewy syrop klonowy sprawdził się znakomicie
ciasto jest fenomenalne !!!! u mnie starczyło na jedno popołudnie dla trzech głodomorów
dziś robie ponownie ale z podwójnej porcji !!!!
Pyszne jest to ciasto ! I koniecznie musi byc z polewa![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Masz racje Wojtas. Nie wiem jak się to stało, ale uciekła mi ta część składników. Zaraz poprawiam. Oczywiście przepis jest na kartce październikowej. Dzięki wielkie za uwagi. Juz poprawiam.![tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.~](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/puzzled.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Już od kilku dni spoglądam na ten przepis w kalendarzu , ale u mnie on jest w październiku 2013
czas wypróbować to pyszne ciacho ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Hej, wydaje mi się Gabi, że w twoim przepisze brakuje drugiej części składników, a mianowicie: 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM, 1 jajko, 50 g masła stopionego, wystudzonego, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bułka tarta do posypania formy.![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Gabrysiu ciacho już robiłam
jest bardzo smaczne
polecam
![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Nie wiem dlaczego, ale ten przepis gdzieś znikł z pierwszej strony. Może dlatego, że nie ma zdjęcia?
Opublikowałam go celaowo dla zainteresowanych osób bo nie każdy ma kalendarz ścienny Thrmomixa. ![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?