thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 25/11/13
zmieniono dnia: 02/12/13

Składniki

CIASTO ORZECHOWE

  • 3 łyżki bulki tartej
  • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do peczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 6 szt jajek całych
  • 250 g orzechów włoskich, bez łupinek

MASA WANILIOWA

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10g)
  • 250 g Masla
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka cale

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTA
  1. 1. Orzechy zemlec 10 sek/ obr.6, przełożyć do miseczki.

    2. Założyc motylek. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbić jajka, wsypać cukier, ubijać 4min/37 st.C/obr.3

    3. Dodać zmielone wcześniej orzechy, tartą bułkę i proszek do pieczenia,  wymieszać 10 sek/ obr.6

    4. Zawartość naczynia przelać do tortownicy o średnicy 21 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia

    5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C, piec około 50min -funkcja góra-dół.

  2. MASA  WANILIOWA

    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wbić jajka i wsypać cukier. |Ucierać 2,5 min/50st.C/ obr.3 Ucierać do białości. Utarte przełożyć do innego naczynia (miseczki). Nie myć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

    2. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  włożyć pokrojone na kawałki miękkie masło, zamknąć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , ustawić 4 minuty/ obr 3-4 i powoli przez otwór w pokrywie dodawać po łyżce ubiete jajka z cukrem.

    3. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

  3. DEKORACJA  TORTU

    1. Przekroić ciasto  na dwa krążki. Krążków ciasta nie nasączamy. 2.Przełożyć jedną warstwę masą,  położyć drugi krążek , pokryć na wierzchu resztą masy , posypać zmieloną czekoladą i udekorować w/g własnej inwencji.

Porady

Moja MIXI jest zrobiona z masy  cukrowej , pokolorowana barwnikami spożywczymi.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ORZECHOWY TORT "MIXI"

Wydrukuj:

Komentarze