Tu jesteś:
4
Składniki
14 kawałek/kawałki/kawałków
Kotlety ziemniaczane
- 1 cebula, duża
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych
- 5 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szczypty pieprz, mielony
- 1 łyżki zioła włoskie, mieszane, suszone
- 2 łyżki masło klarowane
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włóż cebulę, rozdrobnić 3 s /obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę lekko posolić, dusić 4 min/120 C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać ziemniaki, 3 łyżki bułki tartej, wymieszać 10 s/obr. 4
- Dodać jajko i sól, wyrobić przy pomocy kopystki Ciasto"Ciasto" /20 s
- Ciasto przełożyć do miski. Łyżką odmierzaj porcje dużego orzecha. Umieszczaj w talerzu z bułką(2 łyżki). Obtocz i dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smaż na maśle klarowanym lub oleju, na małej mocy palnika po 5 minut z każdej strony. Nie przewracaj na drugą stronę póki się nie zrumienią.
Podawaj z sosem pieczarkowym lub posypane szczypiorkiem.
Sposób przygotowania
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można dodać więcej mąki jeśli jest za bardzo klejące, ale nie za dużo. Wszystko zależy od ziemniaków.
Można podać z sosem pieczarkowym jak na zdjęciu albo z surówką albo same posypane szczyporkeim,
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz