3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta cytrynowa z pianą z białek


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • Polewa bezowa:
  • 40 g masła
  • 40 g soku z cytryny
  • 130 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 200 g wody
  • 4 żółtka, (zachować białka)
  • Krem cytrynowy:
  • posmarowania ciasta
  • 1 jajko, rozkłócone, do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g mleka, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • kawałki
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego na
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • Ciasto:
  • 50 g cukru
  • 4 białka
  • 4 kropleoctu lub soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.

    Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wyrobić

    20 s/obr. 6.

    3. Ciasto umieścić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkować na placek o średnicy 30 cm, wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę (O ok. 26 cm).

    Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem, posmarować jajkiem i piec 20 minut. Wyjąć z pieca i ostudzić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    4.

    Krem cytrynowy: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, podgrzać 5 min/90°C/obr. 4. Gotowy krem od razu wyłożyć na upieczony wcześniej spód. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    5.

    Piana z białek: Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego cukier, odstawić.

    6.

    Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodac ocet (sok z cytryny) i sól, ubijać 6 min/obr. 3

    . Na 30 s przed końcem ubijania dodać cukier przez otwór w pokrywie.

    7. Gotową masę wyłożyć na ciasto i rozprowadzić łyżką, formując "czubki".

    8. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury w trybie "grill" i zapiekać przez parę sekund, az wierzch ciasta lekko zbrązowieje.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • You got me mapquest driving directions...

    Zgłoszony przez ryanrobbie na stycznia 4, 2024 at 09:46.
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • You can't dry the top because it's a thin coating...

    Zgłoszony przez Yulias na września 27, 2023 at 09:46.

    You can't dry the top because it's a thin coating of custard; I'm not even sure you can; baking only barely browns it. baseball 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • patisoon: to co na wierzchu to nie beza tylko...

    Zgłoszony przez Beata Jastrzębska na maja 16, 2019 at 00:00.

    patisoon: to co na wierzchu to nie beza tylko lekka pierzynka , nie można jej suszyć, jestem nawet pewna że się nie da, to zapiekanie służy tylko temu żeby się lekko zrumieniła.

    TARTA jest pyszna na świeżo, jeśli postoi to traci lekko na wartościach smakowych natomiast tak jak piszesz może się zdarzyć że nawet podejdzie wodą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety nie wyszło Maksymalana temp u mnie to...

    Zgłoszony przez patisoon na maja 3, 2019 at 17:34.

    Niestety nie wyszło tmrc_emoticons.-( Maksymalana temp u mnie to 300 stopni, po kilku sekundach wyjęłam bezę czarną ale w środku całkiem surową i zaczęła podchodzić wodą. Teraz probuję ją suszyć w piekarniku ale czuję że całość będzie do wyrzucenia tmrc_emoticons.-( Jak temperatura powinna być do bezy? I jaka ona powinna być w środku?

    patisoon

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam 😊 Pyszna 😋

    Zgłoszony przez Kacha2412 na grudnia 9, 2018 at 14:22.

    Polecam 😊 Pyszna 😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • GENIALNA tarta, OBAWIAM SIĘ ŻE WSZYSTKICH GOŚCI...

    Zgłoszony przez Beata Jastrzębska na grudnia 9, 2018 at 11:18.

    GENIALNA tarta, OBAWIAM SIĘ ŻE WSZYSTKICH GOŚCI PRZEKUPUJĘ TĄ TARTĄ A ROBIĘ JĄ PO TO ŻEBY MIEĆ OKAZJĘ ZNÓW JEJ SKOSZTOWAĆ. DZIĘKUJĘ !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na razie poukładałam a jutro mam ogromną...

    Zgłoszony przez Beata Jastrzębska na listopada 28, 2018 at 00:36.

    Na razie poukładałam a jutro mam ogromną ochotę spróbować tmrc_emoticons.;)

    Ciasto:
    70 g cukru pudru
    300 g mąki pszennej
    150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
    1 szczypta soli
    2 żółtka
    25 g mleka, zimnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko, rozkłócone, do posmarowania ciasta





    Krem cytrynowy:
    4 żółtka, (zachować białka)
    200 g wody
    50 g mąki kukurydzianej
    130 g cukru
    40 g soku z cytryny
    40 g masła





    Polewa bezowa:
    4 białka
    4 krople octu lub soku z cytryny
    1 szczypta soli
    50 g cukru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wyswietla sie jakos dziwnie, przemieszane...

    Zgłoszony przez Smultron na sierpnia 1, 2018 at 11:42.

    Przepis wyswietla sie jakos dziwnie, przemieszane linijki tekstu, trzeba sie dobrze nakombinowac co z czym tak na serio ma byc. Prosba do autorki o rzucenie okiem raz jeszcze...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne:)

    Zgłoszony przez katmig91 na września 26, 2016 at 22:54.

    pysznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze