3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta cytrynowa z pianą z białek


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • Polewa bezowa:
  • 40 g masła
  • 40 g soku z cytryny
  • 130 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 200 g wody
  • 4 żółtka, (zachować białka)
  • Krem cytrynowy:
  • posmarowania ciasta
  • 1 jajko, rozkłócone, do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g mleka, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • kawałki
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego na
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • Ciasto:
  • 50 g cukru
  • 4 białka
  • 4 krople octu lub soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.

    Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wyrobić

    20 s/obr. 6.

    3. Ciasto umieścić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkować na placek o średnicy 30 cm, wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę (O ok. 26 cm).

    Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem, posmarować jajkiem i piec 20 minut. Wyjąć z pieca i ostudzić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    4.

    Krem cytrynowy: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, podgrzać 5 min/90°C/obr. 4. Gotowy krem od razu wyłożyć na upieczony wcześniej spód. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    5.

    Piana z białek: Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego cukier, odstawić.

    6.

    Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodac ocet (sok z cytryny) i sól, ubijać 6 min/obr. 3

    . Na 30 s przed końcem ubijania dodać cukier przez otwór w pokrywie.

    7. Gotową masę wyłożyć na ciasto i rozprowadzić łyżką, formując "czubki".

    8. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury w trybie "grill" i zapiekać przez parę sekund, az wierzch ciasta lekko zbrązowieje.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Polecam 😊 Pyszna 😋

    Zgłoszony przez Kacha2412 na grudnia 9, 2018 at 14:22.

    Polecam 😊 Pyszna 😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • GENIALNA tarta, OBAWIAM SIĘ ŻE WSZYSTKICH GOŚCI...

    Zgłoszony przez Beata Jastrzębska na grudnia 9, 2018 at 11:18.

    GENIALNA tarta, OBAWIAM SIĘ ŻE WSZYSTKICH GOŚCI PRZEKUPUJĘ TĄ TARTĄ A ROBIĘ JĄ PO TO ŻEBY MIEĆ OKAZJĘ ZNÓW JEJ SKOSZTOWAĆ. DZIĘKUJĘ !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na razie poukładałam a jutro mam ogromną...

    Zgłoszony przez Beata Jastrzębska na listopada 28, 2018 at 00:36.

    Na razie poukładałam a jutro mam ogromną ochotę spróbować tmrc_emoticons.;)

    Ciasto:
    70 g cukru pudru
    300 g mąki pszennej
    150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
    1 szczypta soli
    2 żółtka
    25 g mleka, zimnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko, rozkłócone, do posmarowania ciasta





    Krem cytrynowy:
    4 żółtka, (zachować białka)
    200 g wody
    50 g mąki kukurydzianej
    130 g cukru
    40 g soku z cytryny
    40 g masła





    Polewa bezowa:
    4 białka
    4 krople octu lub soku z cytryny
    1 szczypta soli
    50 g cukru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wyswietla sie jakos dziwnie, przemieszane...

    Zgłoszony przez Smultron na sierpnia 1, 2018 at 11:42.

    Przepis wyswietla sie jakos dziwnie, przemieszane linijki tekstu, trzeba sie dobrze nakombinowac co z czym tak na serio ma byc. Prosba do autorki o rzucenie okiem raz jeszcze...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne:)

    Zgłoszony przez katmig91 na września 26, 2016 at 22:54.

    pysznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze