Składniki
60 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 250 gramów masła (kostka), pokrojone na kawałki (plus trochę do smarowania rurek)
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 gramów śmietany 18%
- szczypta soli
- cukier gruby, do obtaczania rurek
-
6
15min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do "Blokada naczynia miksującego" według podanej kolejności. Ciasto wyrobić czas ok 1,30min, obr "Ciasto" . Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę "ugnieść" rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temp 200'C. Rurki powinny być jasnozłote.
Wystudzić, nabić kremem. Ja użyłam kremu karpatkowego z torebki, ale może być inny według uznania
Smacznego!
Ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Rurki można także posmarować białkiem i dopiero obtaczać w cukrze.
Zapomniałam dodać, że warto je trzymać w lodówce, wtedy fajnie nawilgną i nie wyschną tak szybko
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRobię od lat z tego przepisu i jest po prostu...
Robię od lat z tego przepisu i jest po prostu idealny ☺️ migiem zawsze znikają ze stołu 😁
Jakie to ciasto jest delikatne! 🙂 Właśnie...
Jakie to ciasto jest delikatne! 🙂 Właśnie siedzą w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie 😊
chętnie wypróbuję
chętnie wypróbuję
Takie rurki robię od dawna, są rewelacyjne, ja...
Takie rurki robię od dawna, są rewelacyjne, ja jedynie piekę 30 min., ale czas zależy od grubości ciasta, zazwyczaj wychodzi mi 50 sztuk
Super piekłam już kilka razy. Dziękuję za...
Super piekłam już kilka razy. Dziękuję za przepis i polecam.
Bardzo smaczne. Wyszło mi 35 sztuk z jednej...
Bardzo smaczne. Wyszło mi 35 sztuk z jednej porcji.
Bardzo dzikuj za przepis s idealne i pyszne
Bardzo dziękuję za przepis, są idealne i pyszne
Bardzo dzikuj za przepis s idealne i pyszne
Bardzo dziękuję za przepis, są idealne i pyszne
Przepis rewelacja, robiłam już nie raz i polecam...
Przepis rewelacja, robiłam już nie raz i polecam w wersji bez obtaczania też robiłam i posypane cukrem pudrem pycha!!! 😉
Bardzo dobre Krem karpatkowy najlepszy. Polecam
Bardzo dobre Krem karpatkowy najlepszy. Polecam
Już kolejny raz piekę. Są pyszne i wychodzą...
Super ten przepis na rurki ,
Super ten przepis na rurki , tylko ja chwilę dużej piekłam .Pyszne
Dzieciaki uwielbiają te rurki
Dzieciaki uwielbiają te rurki .
Zamówiłam sobie foremki-rurki
Zamówiłam sobie foremki-rurki i jak tylko je dostanę to będe piekła już nie mogę się doczekać, dzięki za przepis i super pomysł na słodkości
Pyszności muszę sobie tylko
Pyszności muszę sobie tylko kupić takie rurki i wtedy będę piekła dziekuję Justynko za fajny przepisik oj tak masz rację z TM można sobie dodać troszku w bioderkach, ale mozna też i zgubić bo pomaga przygotowywać niskokaloryczne potrawy. A ja tak lubie słodkości. Dodaje przepisik do wypróbowania. Pozdrawiam Marzena
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Rozumiem Veronica, ja tak
Rozumiem Veronica, ja tak miałam z rogalikami i bułeczkami z serem... zaczęłam się już zastanawiać, czy nie popadam w nałóg ???? teraz mania rurek, az do nastepnego pomysłu.... THX to świetna rzecz, ale niebezpieczna dla naszej figury Miłego dnia
Ilonko, mnie jak dobrze
Ilonko, mnie jak dobrze rozwałkuje ciasto wychodzi ok 70, bo za długie paski dziele na rowne połówki. Mam dość małe foremki, wiec za długi pasek po prostu by mi się nie zmieścił jest może trochę z tym zabawy, ale warto bo wychodzi ich sporo. Pozdrowionka
justka120 napisał: ojjj ja
Justynko, na poczatku tak nie bylo Jak kupe lat temu poznalam pierwszy raz w zyciu te rurki, spròbowalam, to robilam je na okraglo Z kremem, ricotta, czekolada, czym sie dalo Pòzniej przystopowalam, wiec zostalo na karnawal To specjalnosc sycylijska u nas, wiec w cukierniach pelno tego Kupilam wiec rurki i poszlo Teraz wystarczy raz na rok Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Slinka leci jak patrzę na
Slinka leci jak patrzę na rurki Dziękuję za przepis Pozdrawiam
jak kupię rurki , to
jak kupię rurki , to napewno wypróbuje ile ciastek rurek wychodzi z 1 porcji ? pozdrawiam
ojjj ja bym chyba nie
ojjj ja bym chyba nie wytrzymała czekać cały rok na nie... ale to prawda, to idealny rarytas na karnawałowym stole Pozdrawiam
Pycha, zazwyczaj robie na
Pycha, zazwyczaj robie na karnawal I tezwezone na jednym koncu, i te szersze. Raz w piekarniku, raz smazone Bardzo smaczne sa z ricotta i skòrkami kadryzowanymi
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni