3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec z kurzych białek


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

makowiec na samych kurzych białkach

  • 300 g kurze białka (8-10 szt), ok 300 g moze byc nieco mniej
  • 200 g Cukier puder
  • 150 g maku sypkiego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 200 g masło rozpuszczone
  • 1 szczypty soli, do ubicia piany z białek
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do Closed lid włóz motylek ,wlej schlodzone białka , dodaj szczypte soli, włacz TM 10min/5obr.

    W tym czasie pod koniec ubijania wsypuj wolno cukier puder, dalej miksuj nie zakładaj miarki niech białko sie napowietrza.

    w tym czasie przygotuj rozpuszczone masło ( bedzie szybciej gdy rozpuscisz w garnuszku i ostudzisz)
  2. na Closed lid ustaw miseczke, włacz wage, odmierz do niej 150 g maki i 150 maku dodaj 1 łyżeczke proszku do pieczenia.
  3. zdejmij pokrywe , wyjmij motylek , ciasto przelej do wiekszej miseczki.

    Wmiseczce kopystką mieszaj po woli dodajac mieszanke maki z makiem i proszkiem do pieczenia (delikatnie mieszaj)

    Potem dolewaj masło również delikatnie i powoli mieszaj.

    Gotowe
  4. Wlej ciasto do małej tortownicy (ok 24 cm)

    rozgrzany piekarnik 180 stopni , pieczemy ok 45 minut.

    Mozna polac ciasto polewą czekoladową lub posypac cukrem pudrem .
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mazart: Dzięki . Jeśli mozesz prosze o...

    Zgłoszony przez Ludwiczak na stycznia 10, 2018 at 10:32.

    Mazart: Dzięki . Jeśli mozesz prosze o utworzenie przepisu na TM .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mazart: to ja poproszę tą wersję łatwą i...

    Zgłoszony przez ElaEs na stycznia 9, 2018 at 19:52.

    Mazart: to ja poproszę tą wersję łatwą i przyjemną...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne ale opis wykonania masakrycznie nie...

    Zgłoszony przez Mazart na kwietnia 15, 2017 at 22:41.

    Ciasto pyszne ale opis wykonania masakrycznie nie termomixowy😤co mnie zezłościło w czasie pracy. Ktos kto nie ma doswiadczenia moze sie pogubić. Zrobiłam wg swojego wyczucia i jest super. Mogę pomóc w opisie wykonania bo ciasto jest naprawdę pyszne a mało jest dobrych ciast makowych na TM.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne.

    Zgłoszony przez HonorataKol na stycznia 26, 2017 at 15:43.

    Bardzo pyszne. tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze