3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche ciasteczka z dziurką


Wydrukuj:
4

Składniki

40 kawałek/kawałki/kawałków

Na kruche ciasteczka

  • 1 szczypty soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 1 jajko całe
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 słoiki powideł śliwkowych, dżemu lub marmolady, lepiej kwaskowate i lub z różą
5

Przygotowanie

    Kruche ciasteczka
  1. Włożyć wszystkie składniki do kielicha Dough mode 3 min poz. 5

  2. Wyłóż i wyrabiaj ręcznie ok 2 min.

  3. Włóż do zamrażalki na ok. 10 min.

  4. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm

  5. Wycinaj z ciasta duże koła, w co drugim wycinaj kieliszkiem mały otwór.

  6. Układaj koła na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

  7. Włóż blachę z ciasteczkami do nagrzanego do 180 C piekarnika.

  8. Piec 8 do 10 min.

  9. Wyjmij ciasteczka i ułóż na talerzu do wystudzenia.

  10. Pełne koła posmaruj powidłem, drzemem lub marmoladą z różą. Od góry przyłóż ciasteczkiem z dziurką.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Po upieczeniu i przełożeniu można posypać gotowe ciasteczka opcjonalnie cukrem pudrem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz