3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Klasyczne brownie z orzechami


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 1 laski wanilii, (rozetnij laskę i wyjmij nożem zawartość)
  • 300 g cukru kryształu
  • 180 g masła w temp. pokojowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g gorzkiej czekolady w kostkach
  • 120 g orzechów włoskich połówek
  • 3 duże jajka
5

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj masłem formę (20x20 cm) do pieczenia i wyłóż ją pergaminem.Ciasto:- Do naczynia miksującego włożyć 120 g wyłuskanych połówek orzechów włoskich.- Delikatnie rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.- Do naczynia miksującego włożyć 150 g gorzkiej czekolady w kostkach.- Rozdrobnić 10 s/obr. 6.- Ustawić czas 2min. / Temp. 37 stopni - lekko rozpuścić czekoladę.- Dodać pozostałe składniki  (bez orzechów)  - czas 1,5min. / obroty 3 do 5 (dokładnie wymieszać ciasto)- Dodać orzechy i delikatnie wymieszać - czas 30 sek. / lewe obroty 2 /- Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (20x20 cm). Piec w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 min. Bardzo ważne aby ciasto po upieczeniu pozostawić na minimum 1h. do schłodzenia.Pokroić w kostkę 5na5cm i delektować się czekoladowym ciachem.Smacznego!

    -------------------------------------------------

    Laskę wanilii można zastąpić olejkiem waniliowym do ciast.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Chętnie dodałbym więcej zdjęć ale ciasto za szybko zniknęło ... Może przy następnym pieczeniu uda się uzupełnić tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam. Mam pytanie, czy to masło jest tylko do...

    Zgłoszony przez Marta2015 na marca 1, 2018 at 19:23.

    Witam. Mam pytanie, czy to masło jest tylko do posmarowania formy czy do srodka do ciasta? I drugie pytanie czy mozna zrobic w blaszcze tortownicy ? Pozdrawiam, jutro zamierzam upiec tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zabieram sie za robienie tego ciacha

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 22, 2017 at 13:48.

    Zabieram sie za robienie tego ciacha Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosto szybko a przede wszystkim przepysznie Dodaj...

    Zgłoszony przez moniczka353 na kwietnia 22, 2017 at 10:46.

    Prosto, szybko, a przede wszystkim przepysznie!!! Dodaję do ulubionych!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne. Zamiast laski wanilii dodałam...

    Zgłoszony przez Aga1707 na lutego 27, 2017 at 21:56.

    Ciasto przepyszne. Zamiast laski wanilii dodałam cukier waniliowy. I orzechy dodałam pół na pół włoskie i laskowe. Do tego troche płatków migdałowych. Naprawdę rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciacho Kocham to i jestem pożeraczm...

    Zgłoszony przez Twardy Rychu na listopada 27, 2016 at 10:07.

    Pyszne ciacho Lol Kocham to i jestem pożeraczm brownie Smile Polecam ! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robi się w moment i w moment jest zjedzone ...

    Zgłoszony przez Niunia82 na listopada 12, 2016 at 10:35.

    Robi się w moment i w moment jest zjedzone Big Smile

    Jak dla mnie to troszke za słodkie ale mąż się kłóci że takie ma być a on jest fanem brownie tmrc_emoticons.)

    super przepis ! POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak - prawda! Znika

    Zgłoszony przez SAM na kwietnia 6, 2015 at 22:17.

    Tak - prawda! Znika błyskawicznie tmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacyjny przepis! robię

    Zgłoszony przez amaryjane na grudnia 6, 2014 at 12:33.

    rewelacyjny przepis! robię już któryś raz, zawsze wychodzi supersmaczne i bardzo szybko znika tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychota , dziękuje za przepis

    Zgłoszony przez ilonaw na listopada 2, 2014 at 19:58.

    pychota , dziękuje za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło pyszne, dziękuję za

    Zgłoszony przez colie90 na marca 8, 2014 at 22:36.

    Wyszło pyszne, dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam, żałuję, że nie

    Zgłoszony przez Africa na sierpnia 18, 2012 at 12:34.

    Upiekłam, żałuję, że nie podwójną porcję bo ciasto zniknęło w 10 min. Big Smile  Dodałam suszone wiśnie bo nie miałam orzechów, polecam. Jedyne co, to następnym razem dam nieco mniej cukru bo wyszło bardzo słodkie, ale może to zależy też od czekolady. I mam wrażenie, że to jedno z tych ciast co nie mogą się nie udać tmrc_emoticons.;)  Już trafiło do listy moich ulubionych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze