3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ciasto prawie ... czekoladowe (wegańskie/bezglutenowe)


Wydrukuj:
4

Składniki

14 kawałek/kawałki/kawałków

polewa

  • 50 g whisky, brandy lub amaretto
  • 50 g karobu
  • 50 g kawy espresso, zaparzonej

ciasto

  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, bio
  • 200 g mąki gryczanej
  • 80 g mleka roślinnego
  • 80 g oleju
  • 150 g karobu
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 6
    41min
    Czas całkowity 6min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    polewa
  1. 1. do naczynia wrzucić karob, whisky i zaparzoną kawę, wymieszać 30sek/obr2

    2. polewę wylać na ciasto po jego wystudzeniu 

  2. ciasto
  3. 1. piekarnik rozgrzać do 180*

    2. do naczynia wrzucić podzielone na małe kawałki banany, karob, olej i mleko, utrzeć na gładką masę 2min/obr4

    3. dodać suche składniki i wyrobić ciasto 3min/Ciasto

    4. masę przelać do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35-40 min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

używając karobu w proszku, a nie melasy należy zwiększyć ilość mleka roślinnego o 100 g

osoby nie będące na diecie wegańskiej, lub osoby bez alergii mogą zastąpić karob gorzką czekoladą

do polewy zamiast alkoholu można dodać szczyptę chilli

 

smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • użyłaś mąki gryczanej palonej(zwykłej) czy...

    Zgłoszony przez Agata Michaud na stycznia 29, 2017 at 21:31.

    użyłaś mąki gryczanej palonej(zwykłej) czy niepalonej?

    Pozdrawiam


    Agata 


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:10.

    Pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mikulina napisał: Bardzo

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 18:40.

    mikulina

    Bardzo smaczne! 

    cieszę się tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne! 

    Zgłoszony przez mikulina na marca 13, 2016 at 11:21.

    Bardzo smaczne! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzień dobry  czekolady

    Zgłoszony przez wiesia w na stycznia 27, 2016 at 16:41.

    dzień dobry  tmrc_emoticons.)

    czekolady dajemy tyle samo, ile karobu

     

    pozdrawiam

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam , a lle tej czekolady

    Zgłoszony przez Idii na stycznia 8, 2016 at 21:37.

    Witam , a lle tej czekolady dać ??

     

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze