3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowe


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Ciasto marchewkowe

  • 300 g marchwi, pokrojonej na kawałki
  • 50 g orzechów, niekoniecznie
  • 2 duże jajka
  • 150 g oleju roślinnego
  • 170 g cukru brązowego
  • 175 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szczypty soli
  • 2 opakowania serka mascarpone (250 g)
  • 100 g cukru pudru, zmielonego w TM
  • 3 łyżki kajmaku z puszki
  • 1 śmietanfix
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Thermomix włożyć marchew, założyć miarkę na pokrywę, 10 s obroty 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia, dodać jajka, cukier i olej- 15 s obroty 4. Dodać pozostałe składniki ciasta czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawę do piernika,sól i ewentualnie posiekane orzechy- 45 s obroty 3.
    Przygotuj dwie okrągłe formy o średnic 20
    -24 cm (nie większe) wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia (jeśli wyłożysz tylko dno) będzie lepiej wyglądało) i rozdziel pomiędzy nie ciasto (ja piekłam w jednej foremce dwa razy druga część musiała poczekać w misce - nie zaszkodziło jej to)

    Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do
    160°C i piecz przez około 30- 35 minut
    sprawdź patyczkiem.

    Pierwszy blat wyjęłam z formy od razu,
    drugi w niej chwilę postał- nie widziałam
    między nimi różnicy- czyli można wyciągać
    jak komu wygodnie.
    Kiedy blaty stygną należy zmiksować ze sobą wszystkie składniki kremu, czyli założyć motylek, do naczynia włożyć składniki kremu (cukru może być mniej, bo krem wychodzi dość słodki) założyć miarkę na pokrywę naczynia, ustawić 60 s obroty 4
    Ciasto przekładamy grubo kremem- tym samym kremem dekorujemy go na wierzchu.

    Smacznego tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Wierzch ciasta można udekorowć uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy