3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chrusty karnawałowe -faworki lata 70


Wydrukuj:
4

Składniki

12 osoba/osoby

Chrusty karnawałowe

  • 200 g mąka pszenna, typ 550
  • 3 żółtka
  • 2 szczypty soli
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 łyżki spirytusu

etap koncowy

  • 1 litra olej, do smażenia
  • 4 łyżki Cukier puder, do posypania chrustów
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Closed lid Counter-clockwise operationMąkę zmieszj z proszkiem do pieczenia , dodaj żółtka, sól, śmietane i 1 łyzę siprytusu. Załóż pokrywe włącz Dough mode na 4 minuty.

    Przełóż ciasto na stolnice ,podziel na 3 części , rozwałkuj na cienkie placki .

    Wytnij paski o szer 3 cm długość ok 10-15 cm . po środku kazdegopaska natnijnozem ciasto w celu wywinęcia ciasta przez naciety otwór.

    Na patelni wlej olej i rozgrzej do 180 stopni.

    Wyciete paski z całego ciasta pieczemy po kolei na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    po upieczeniu przenosimy na rozłożony recznik papierowy w celu pozbycia sie nadmiaru oleju.

    Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

wałek , sylikonowa stolnica, głęboka patelnia. papierowy ręcznik


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne faworki. Ja zawsze robiłam z dodatkiem...

    Zgłoszony przez Jola74 na marca 6, 2017 at 20:27.

    Pyszne faworki. Ja zawsze robiłam z dodatkiem masła, ale te są lepsze. SUPER

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny!!!!!

    Zgłoszony przez kdk69 na lutego 25, 2017 at 16:30.

    Przepyszny!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zrobiłam z podwójnej porcji )),wyszło...

    Zgłoszony przez madado87 na lutego 18, 2017 at 12:31.

    Ja zrobiłam z podwójnej porcji tmrc_emoticons.))),wyszło super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czekam do 23 lutego na przetestowanie przepisu w...

    Zgłoszony przez KamilHejman na lutego 8, 2017 at 10:08.

    Czekam do 23 lutego na przetestowanie przepisu w tłusty czwartek tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis udał się fantastycznie , szybko , łatwo...

    Zgłoszony przez Boguś M na lutego 5, 2017 at 11:40.

    Przepis udał się fantastycznie , szybko , łatwo , 100% smaku i zabawy we dwoje.

    Ale jeszcze szybciej zniknął mniam mniam , musimy powtórzyć !!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trzeba wypróbować w karnawale....

    Zgłoszony przez Leonek2013 na stycznia 27, 2017 at 20:44.

    Trzeba wypróbować w karnawale.... Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda smacznie...

    Zgłoszony przez MixPomysłów na stycznia 27, 2017 at 15:30.

    Wygląda smacznie...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze