3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chrusty (faworki) bezglutenowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

tłuszcz do smażenia

  • 8 kostek smalcu do smażenia

ciasto:

  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 4 płaskie łyżki rumu
  • 1 szczypty soli
  • 10 płaskich łyżek śmietany gęstej kwaśnej
  • 3 jajka cale
  • 5 żółtek
  • 400 g mąki bezglutenowej do wypieku ciast, np. "Schar" lub "Bezgluten"
  • 100 g mąki ryżowej

  • 400 g mąki bezglutenowej do wypieku ciast, np. "Schar" lub "Bezgluten"
  • 100 g mąki ryżowej
  • 5 żółtek
  • 3 jajka cale
  • 10 płaskich łyżek śmietany gęstej kwaśnej
  • 4 płaskie łyżki rumu
  • 1 szczypty soli
  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia bezglutenowego

  • 8 kostek smalcu do smażenia
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić 2 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Jeśli jest zbyt mokre i lepkie, podsypac mąką i ponownie wyrobić 1 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto/. Ciasto przełożyć do miski i przykryć folią.

     

  2. Wykonanie faworków:
  3. 2. Niewielkie porcje ciasta rozwałkowywać kolejno cienko na stolnicy, podsypując maką bezglutenową.

    3. Wykrawać nożem lub radełkiem podłużne faworki, nacinać wzdłuż i "przewijać" przez nacięcie.

    4. Smażyć na rozgrzanym smalcu na obie strony na złoty kolor, wyjmować na tacę wyłożoną ligniną w celu odsączenia tłuszczu.

    5. Układać faworki piętrami na półmisku, posypując cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Rozwałkowane cienko ciasto jest delikatne, łatwo sie rozrywa i klei. "Przewinięte" faworki smażyć od razu, nie dopuszczając do wysuszenia ciasta. Dopiero wtedy rozwałkowywać kolejną porcję ciasta.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy