3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki drożdżowe z truskawkami


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 1 jajko kurze
  • 25 g cukru
  • 400 g twarożku, naturalnego, do serników i kanapek
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 1 szczypty soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • 16 truskawek, umytych, bez szypułek
  • 40 g drożdży świeżych
  • 250 g mleka
  • cukier puder do posypania
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.


    2. Dodać mąkę, jajko, sól, stopione masło, wyrobić 2 min 30 s//. Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min (aż podwoi objętość).


    3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć twarożek, dodać skórkę z cytryny i cukier wanilinowy, wymieszać 10 s/obr. 3.


    4. Ciasto zagnieść, podzielić na 16 kawałków. Z każdego kawałka uformować placuszek, nałożyć na środek trochę serka i jedną truskawkę. Formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić je do wyrośnięcia na kolejne 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.


    5. Piec 25-30 min (w zależności od piekarnika).


    6. Podawać posypane cukrem pudrem.


    Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz