thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5h 0min
Czas całkowity
5h 15min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 17/01/21
zmieniono dnia: 17/01/21

Składniki

Bułeczki cynamonowe

  • 520 g mąki pszennej
  • 325 g mleka
  • 160 g cukru
  • 5 g mielonego kardamonu
  • 10 g drożdży świeżych
  • 250 g masła
  • 15 g cynamonu, mielonego
  • 5 g soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Tangzhong - kleik
  1. Do zwykłego garnka wlewamy 125 g mleka i dodajemy 20 g mąki. Całość gotujemy na kleik. Moim zdaniem tego kroku nie ma sensu tego robić w Thermomix.
  2. Ciasto
  3. Do naczynia miksującego przekładamy wcześniej zrobiony kleik i dodajemy 500 g mąki, 125 g mleka, 80 g cukru, 5 g obranego i zmielonego kardamonu, 10 g świeżych drożdży, 125 g masła, 5 g soli.
  4. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy i smarujemy całość nadzieniem cynamonowym. Składamy w kopertę, delikatnie wałkujemy i tniemy na paski 2 cm. Robimy bułeczki - ciasto zakładamy na dwa palce, owijamy kilka razy i 2 ostatnie owinięcia robimy w ósemkę. (dokładny sposób znajdziesz na moim TikToku: dannxss "bułeczki cynamonowe").
  6. Odkładamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  7. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdą bułeczkę (możemy wykonać kruszonkę) i pieczemy 220 stopni, 15 minut.
  8. Nadzienie cynamonowe
  9. 125 g miękkiego masła, 80 g cukru, 15 g cynamonu razem mieszamy na jednolitą masę.

Porady

Wszystkie moje przepisy znajdziesz na TikToku: dannxss

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki cynamonowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: