Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Bezglutenowe ciasto marchewkowe Kwestia Smaku
- 200 gramów marchewki, 2 średnie
- 100 gramów ananasa lub pieczonej dyni, może być z puszki
- 100 gramów ryżu białego okrągłego, może być gotowa mąka ryżowa
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów Migdałów
- 1 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 gramów orzechów nerkowca
- 50 gramów wiórków kokosowych
- 3 jaja
- 125 gramów syropu klonowego, u mnie z agawy
- 125 gramów oleju kokosowego, może być rzepakowy/słonecznikowy
-
6
1h 0min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Mielimy ryż na mąkę (1 min/obr 10) - przesypujemy do naczynia
- Mielimy migdały (15 s/obr 7) - przesypujemy do naczynia
- Siekamy nerkowce (5s/obr 5) - przesypujemy do naczynia
- Siekamy marchewke (5 s/obr 6) - przesypujemy do naczynia
- Ubijamy jaja z motylkiem (5 min/obr 4) dodajac w miedzyczasie syrop klonowy (u mnie z agawy) i olej kokosowy.
- Łączymy wszystko w misce, delikatnie łącząc składniki
- Wylewamy do tortownicy. Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Pieczemy 180 C termoobieg przez ok. 45 minut do suchego patyczka (w większej tortownicy ciasto pieczemy krócej).
- //www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/ciasto_marchewkowe_bezglutenowe/przepis.html
Mielenie i rozdrabnianie
Myjemy naczynie
Ubijamy jajka
Łączymy składniki i pieczemy
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Mieliłam ryż okrągły, biały. Można użyć gotowej mąki ryżowej.
Olej kokosowy powinien być płynny, wystudzony. Można go zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacja Proste w przygotowaniu i przepyszne Moje...
Rewelacja! Proste w przygotowaniu i przepyszne. Moje dzieci zachwycone.