
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 21/12/16
zmieniono dnia: 21/12/16
Składniki
Bezglutenowe ciasto marchewkowe Kwestia Smaku
- 200 gramów marchewki, 2 średnie
- 100 gramów ananasa lub pieczonej dyni, może być z puszki
- 100 gramów ryżu białego okrągłego, może być gotowa mąka ryżowa
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów Migdałów
- 1 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 gramów orzechów nerkowca
- 50 gramów wiórków kokosowych
- 3 jaja
- 125 gramów syropu klonowego, u mnie z agawy
- 125 gramów oleju kokosowego, może być rzepakowy/słonecznikowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Mielimy ryż na mąkę (1 min/obr 10) - przesypujemy do naczynia
- Mielimy migdały (15 s/obr 7) - przesypujemy do naczynia
- Siekamy nerkowce (5s/obr 5) - przesypujemy do naczynia
- Siekamy marchewke (5 s/obr 6) - przesypujemy do naczynia
- Ubijamy jaja z motylkiem (5 min/obr 4) dodajac w miedzyczasie syrop klonowy (u mnie z agawy) i olej kokosowy.
- Łączymy wszystko w misce, delikatnie łącząc składniki
- Wylewamy do tortownicy. Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Pieczemy 180 C termoobieg przez ok. 45 minut do suchego patyczka (w większej tortownicy ciasto pieczemy krócej).
- //www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/ciasto_marchewkowe_bezglutenowe/przepis.html
Mielenie i rozdrabnianie
Myjemy naczynie
Ubijamy jajka
Łączymy składniki i pieczemy
Porady
Mieliłam ryż okrągły, biały. Można użyć gotowej mąki ryżowej.
Olej kokosowy powinien być płynny, wystudzony. Można go zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
Olej kokosowy powinien być płynny, wystudzony. Można go zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Bufet
Urodziny
Piknik
Wegetariańska
Bez alkoholu
Bez glutenu
Bez laktozy
Deser
Pieczenie
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Rewelacja! Proste w przygotowaniu i przepyszne. Moje dzieci zachwycone.