3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowe ciasto marchewkowe Kwestia Smaku


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Bezglutenowe ciasto marchewkowe Kwestia Smaku

  • 200 gramów marchewki, 2 średnie
  • 100 gramów ananasa lub pieczonej dyni, może być z puszki
  • 100 gramów ryżu białego okrągłego, może być gotowa mąka ryżowa
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów Migdałów
  • 1 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 gramów orzechów nerkowca
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • 3 jaja
  • 125 gramów syropu klonowego, u mnie z agawy
  • 125 gramów oleju kokosowego, może być rzepakowy/słonecznikowy
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Mielenie i rozdrabnianie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Mielimy ryż na mąkę (1 min/obr 10) - przesypujemy do naczynia
  3. Mielimy migdały (15 s/obr 7) - przesypujemy do naczynia
  4. Siekamy nerkowce (5s/obr 5) - przesypujemy do naczynia
  5. Siekamy marchewke (5 s/obr 6) - przesypujemy do naczynia
  6. Myjemy naczynie
    Ubijamy jajka
  7. Ubijamy jaja z motylkiem (5 min/obr 4) dodajac w miedzyczasie syrop klonowy (u mnie z agawy) i olej kokosowy.
  8. Łączymy składniki i pieczemy
  9. Łączymy wszystko w misce, delikatnie łącząc składniki
  10. Wylewamy do tortownicy. Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  11. Pieczemy 180 C termoobieg przez ok. 45 minut do suchego patyczka (w większej tortownicy ciasto pieczemy krócej).
  12. //www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/ciasto_marchewkowe_bezglutenowe/przepis.html
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Mieliłam ryż okrągły, biały. Można użyć gotowej mąki ryżowej.
Olej kokosowy powinien być płynny, wystudzony. Można go zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja Proste w przygotowaniu i przepyszne Moje...

    Zgłoszony przez latomja na kwietnia 26, 2017 at 17:26.

    Rewelacja! Proste w przygotowaniu i przepyszne. Moje dzieci zachwycone.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze