3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kotlety ziemniaczane


Wydrukuj:
4

Składniki

14 kawałek/kawałki/kawałków

Kotlety ziemniaczane

  • 1 cebula, duża
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych
  • 5 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypty pieprz, mielony
  • 1 łyżki zioła włoskie, mieszane, suszone
  • 2 łyżki masło klarowane
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Do naczynia miksującego włóż cebulę, rozdrobnić 3 s /obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę lekko posolić, dusić 4 min/120 C/obr. 1.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać ziemniaki, 3 łyżki bułki tartej, wymieszać 10 s/obr. 4
  4. Dodać jajko i sól, wyrobić przy pomocy kopystki CiastoCiasto/20 s
  5. Ciasto przełożyć do miski. Łyżką odmierzaj porcje dużego orzecha. Umieszczaj w talerzu z bułką(2 łyżki). Obtocz i dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smaż na maśle klarowanym lub oleju, na małej mocy palnika po 5 minut z każdej strony. Nie przewracaj na drugą stronę póki się nie zrumienią.
    Podawaj z sosem pieczarkowym lub posypane szczypiorkiem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można dodać więcej mąki jeśli jest za bardzo klejące, ale nie za dużo. Wszystko zależy od ziemniaków.

Można podać z sosem pieczarkowym jak na zdjęciu albo z surówką albo same posypane szczyporkeim,


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy