3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PRZEKĄSKA Z SEZAMU I MAKU


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 210 g mąki chlebowej, typ 850
  • 100 g mleka
  • 1 łyżki maku, do posypania
  • 1 łyżeczek białego sezamu, do posypania
  • 1 łyżeczek czarnego sezamu, do posypania
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1   Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

    2   Na suchej patelni uprażyć sezam i mak, cały czas mieszając, aż ziarna staną się aromatyczne. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.

    3   Do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wyrobić ciasto 1 min/Closed lid/Dough mode.

    4   Połowę ciasta rozwałkować bardzo cienko (2 mm) na papierze do pieczenia i posypać ziarnami.

    5   Wałkiem docisnąć ziarna do ciasta. Przenieść papier z ciastem na blachę do pieczenia.

    6   Piec 15 minut (180°C) lub do momentu, aż ciasto będzie zrumienione.

    7   Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem.

    8   Upieczone placki połamać na kawałki i podawać.

10
11

Porady

Przekąskę z sezamu i maku można serwować z dodatkiem pasztetów lub dipów.

Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz