3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PIKANTNY SERNIK


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 130 g krakersów, solonych
  • 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na małe kawałki
  • 200 g tłustego mleka
  • 60 g zielonych oliwek, bez pestek, plus 15-16 do ozdobienia ciasta
  • 250 g sera ricotta, dobrze odsączonego (lub tłustego twarożku)
  • 200 g sera Gorgonzola, lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu, świeżo zmielonego
  • 8 małych listków żelatyny (16 g), plus zimna woda wg potrzeb
5

Przygotowanie

  1. 1   Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

    2   Do naczynia miksującego włożyć krakersy, rozdrobnić 7 s/obr. 7.

    3   Dodać masło, wymieszać 25 s/obr. 4.

    4   Tortownicę z otwieraną obręczą (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz dokładnie zamknąć, przełożyć do niej masę. Wyrównać spód dnem miarki. Tortownicę włożyć do lodówki.

    5   Nie myjąc uprzednio naczynia miksującego wlać do niego mleko, podgrzać 3 min/70°C/obr. 3.

    6   Odsączyć żelatynę, włożyć do naczynia miksującego, wymieszać 30 s/obr. 4.

    7   Dodać oliwki (odłożyć 15 lub 16 sztuk do dekoracji), ricottę, gorgonzolę, sól i pieprz, wymieszać 30 s/obr. 4.

    8   Wylać masę do tortownicy na gotowy spód, wyrównać.

    9   Przykryć folią spożywczą, chłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny przed podaniem. Podczas chłodzenia lub bezpośrednio przed podaniem udekorować odłożonymi połówkami oliwek.

    Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

Porady

Oliwki do przybrania można zastąpić orzechami włoskimi.

Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetna przekąska. Zbierał

    Zgłoszony przez Angelica na kwietnia 10, 2015 at 18:07.

    Świetna przekąska. Zbierał same pochwały na urodzinowym przyjęciu. Sernik pokroiłam w małe romby, na wierzch każdego kładąc pół oliwki albo pasek suszonego pomidora i nakłuwając wykałaczką jak klasyczne koreczki. Polecam do wypróbowania. Szybko się robi a smak i efekt niebanalny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis dodaję do

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na lipca 9, 2014 at 06:35.

    Ciekawy przepis dodaję do wypróbowania Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze