3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka ryżowa


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 0,5 pęczka mięty, bez łodyżek
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g ryżu, brązowego
  • 150 g sera, krojonego, niskotłuszczowego (30%)
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 50 g młodej cebuli, pokrojonej w krążki
  • 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g kukurydzy, z puszki
  • 3 jajka
  • 130 g jogurtu naturalnego, (1,5%)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do suchego naczynia miksującego włożyć miętę, rozdrobnić 3 s/obr. 8, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Ryż umieścić w koszyczku, opłukać, wstawić do naczynia miksującego, gotować 35 min/100°C/obr. 1.
    3. Ryż przełożyć do dużej miski i schłodzić.
    4. Opróżnić naczynie miksujące, wypłukać zimną wodą i osuszyć.
    5. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 8 s/obr. 6, dodać do ryżu.
    6. Do naczynia miksującego włożyć marchew i cukinię, rozdrobnić 6 s/obr. 5, dodać do ryżu wraz z cebulą, papryką, kukurydzą i posiekaną miętą. Całość przełożyć do natłuszczonej formy.
    7. Do naczynia miksującego włożyć jajka i jogurt, wymieszać 6 s/obr. 5. Otrzymanym sosem polać mieszankę ryżowo-warzywną.
    8. Potrawę posypać papryką i piec w rozgrzanym piekarniku. Czas zapiekania 40-50 min/temp. 180°C.
    9. Przed podaniem odstawić na 5 minut.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Trochę jałowe. jak sie doprawi to można zjesc

    Zgłoszony przez pawbry na stycznia 19, 2017 at 18:28.

    Trochę jałowe. jak sie doprawi to można zjesc

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo słaby! Brak żadnych przypraw- na...

    Zgłoszony przez ewela90210 na listopada 9, 2016 at 08:49.

    Przepis bardzo słaby! Brak żadnych przypraw- na szczęście dodałam je wg własnego smaku. Nie polecam nikomu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robię wariację na ten

    Zgłoszony przez jussy.pass na lutego 25, 2015 at 21:10.

    Ja robię wariację na ten temat z kaszą gryczaną zamiast ryżu. Z warzyw to co mam w lodówce. Wychodzi super smaczna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skłamałam Zapiekałam ryż z

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 9, 2013 at 10:29.

    Skłamałam tmrc_emoticons.;) Big Smile Zapiekałam ryż z jabłkami,ale to było na słodko tmrc_emoticons.) Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.) Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja robiłam już wielokrotnie

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 8, 2013 at 18:12.

    A ja robiłam już wielokrotnie i to z różnymi dodatkami tmrc_emoticons.D a najbardziej mi smakuję z marchewką i groszkiem tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie robiłam zapiekanki

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 8, 2013 at 17:34.

    Nigdy nie robiłam zapiekanki z ryżu tmrc_emoticons.~  Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze