3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa


Wydrukuj:
4

Składniki

Sos beszamelowy

  • 40 gramów masła, pokrojonego na kawałki
  • 60 gramów mąki pszennej, typ 550
  • 500 g mleka
  • 0,5 płaskich łyżek soli
  • 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • pieprz, mielony, do smaku
  • oregano, tymianek, do smaku

Farsz

  • 450 g kalafiora, mrożonego
  • 450 g brokuła, mrożonego
  • 2 srednie marchewki
  • 1 ser mozzarella, (lub ser morski 200g)
  • 300 g makaronu, np. rurki, świderki
  • ew. posiekana natka pietruszki
5

Przygotowanie

  1. 1.Kalafiora i brokuła rozmrażamy prędzej, makaron gotujemy al dente. W tym czasie rozdrabiamy ser 9s/obr.5

    2.Przygotowujemy sos beszamelowy. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki  według podanej kolejności i podgrzewamy 7 min/90*C/obr.4 

    3.Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i wykładamy różyczkami kalafiora i brokuła, dodajemy pokrojone w cieniutkie półplasterki marchewkę i ugotowany makaron . Warzywa lekko oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.

    4. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie nastawiłam do piekarnika

    Zgłoszony przez ilka274 na lipca 30, 2018 at 22:18.

    Właśnie nastawiłam do piekarnika tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie.

    Zgłoszony przez citizenn na stycznia 26, 2016 at 20:41.

    Bardzo dobre danie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaciekawiło mnie

    Zgłoszony przez asiek na sierpnia 2, 2012 at 23:19.

    Zaciekawiło mnie stwierdzenie- cyt.;.."rozmrażamy prędzej'..?

    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis znam, swietny:) :) 

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 10, 2012 at 21:32.

    Przepis znam, swietnytmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Jedyna ròznica, ze robie go zima, ze swiezych warzyw sezonowych... teraz u nas za goraco na zapiekankitmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( ... nie chce sie jesc, tylko pictmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  i niezbyt lubie mrozone warzywa...

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo lubię zapiekanki,

    Zgłoszony przez Anna500 na czerwca 26, 2012 at 09:32.

    Bardzo lubię zapiekanki, dodaje do przepisów do wypróbowaniatmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis w sam raz na

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 23, 2012 at 13:03.

    Ciekawy przepis w sam raz na lato tmrc_emoticons.D napewno wypróbuje tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze