Składniki
Sos beszamelowy
- 40 gramów masła, pokrojonego na kawałki
- 60 gramów mąki pszennej, typ 550
- 500 g mleka
- 0,5 płaskich łyżek soli
- 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- pieprz, mielony, do smaku
- oregano, tymianek, do smaku
Farsz
- 450 g kalafiora, mrożonego
- 450 g brokuła, mrożonego
- 2 srednie marchewki
- 1 ser mozzarella, (lub ser morski 200g)
- 300 g makaronu, np. rurki, świderki
- ew. posiekana natka pietruszki
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Przyjęcie Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Gotowanie na co dzień Wegetariańska Bez jajek Bez alkoholu Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Dzień Matki Halloween Sylwester Chiński Nowy Rok Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Szybkie Niedrogie Danie główne Gotowanie Pieczenie Obiad Kolacja Przepis dla dużej rodziny Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Potrawa wegetariańska Polska
Przygotowanie
1.Kalafiora i brokuła rozmrażamy prędzej, makaron gotujemy al dente. W tym czasie rozdrabiamy ser 9s/obr.5
2.Przygotowujemy sos beszamelowy. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki według podanej kolejności i podgrzewamy 7 min/90*C/obr.4
3.Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i wykładamy różyczkami kalafiora i brokuła, dodajemy pokrojone w cieniutkie półplasterki marchewkę i ugotowany makaron . Warzywa lekko oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
4. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWłaśnie nastawiłam do piekarnika
Właśnie nastawiłam do piekarnika
Bardzo dobre danie.
Bardzo dobre danie.
Zaciekawiło mnie
Zaciekawiło mnie stwierdzenie- cyt.;.."rozmrażamy prędzej'..?
pozdrawiam
Przepis znam, swietny:) :)
Przepis znam, swietny
Jedyna ròznica, ze robie go zima, ze swiezych warzyw sezonowych... teraz u nas za goraco na zapiekanki
... nie chce sie jesc, tylko pic
i niezbyt lubie mrozone warzywa...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Bardzo lubię zapiekanki,
Bardzo lubię zapiekanki, dodaje do przepisów do wypróbowania
Ciekawy przepis w sam raz na
Ciekawy przepis w sam raz na lato
napewno wypróbuje 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję