3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wege burgery z ciecierzycy i marchwii


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

Wege burgery z ciecierzycy i marchwii

  • 230 gramów ciecierzyca, suszona, Ewentualnie 500 g gotowanej np z puszki odsączoną z zalewy
  • 400 gramów marchwi, Masa po obraniu
  • 2 cebule, Średnie
  • 1 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczki curry, mielonego
  • 0.5 łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1.5 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 6
    4h 40min
    Czas całkowity 2h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Gotowanie ciecierzycy
  1. Gotować ciecierzycę w garnku lub Thermomixie do osiągnięcia kruchośći. Czas zależy od ciecierzycy, ale jest to około 1.5h lub 2h
  2. Ciasto na kotlety
  3. Marchew I cebule obrać, marchew pokroić na kawałki po 6 cm.
  4. Wrzucić marchew i cebulę do thermomixa, rozdrobnić na obrotach 7 przez 5s. Dodać olej, gotować przez 15 minut w 110 stopniach .
  5. Zawartość thermomixa przełożyć do innego naczynia
  6. Do thermomixa dać ugotowaną najlepiej ostudzoną ciecierzycę, rozdrobnić obroty 5,czas 6s.
  7. Do zawartości thermomixa dodać ugotowaną marchew z cebulą, dodać przyprawy, wodę i wymieszać obroty 4, 45 s.
  8. Zawartość thermomixa gotować obroty 4,przez 3 minuty.
  9. Zawartość naczynia przełożyć do miski i poczekać do schłodzenia
  10. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodać bułki tartej. Należy zwilżyć ręce zimną wodą i brać w ręce kawałek ciasta i formować w placek, wielkości kotleta do burgera. Przygotowane placki należy kłaść na papierze do pieczenia na blaszce, jeśli chcemy by były bardziej chrupiące to należy gotowy placek obtuczyć w bułce tartej.
  11. Rozgrzej piekarnik do 220 °C, piecz placki przez około 35 minut. Przez ostatnie 10 minut zalecam włączyć grill górny.
  12. Gotowe, teraz przygotuj swoje ulubione burgery, ale zamiast mięsa użyć tych zdrowych placków. tmrc_emoticons.;)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Są w przepisie tmrc_emoticons.;)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy