thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 250 g ryżu, parboiled
  • 900 g wody
  • 200 g marchewki, pokrojonej w słupki
  • 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 100 g Żółtej papryki, pokrojonej w paski
  • 200 g cukinii, pokrojonej w słupki
  • 250 g grzybów, świeżych, mieszanych, pokrojonych w plasterki
  • 100 g kiełków soi, świeżych
  • Sos słodko-kwaśny
  • 1 kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego, obrany
  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 goctu, owocowego, najlepiej z porzeczek
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 g ananasa, świeżego, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć do niego ryż, wlać wodę, gotować 8min/Varoma/obr.1. W czasie gotowania, na dolnej części przystawki Varoma ułożyć marchew, paprykę i cukinię, na górnej ułożyć grzyby i kiełki sojowe.
    2. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 22 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i wyjąć koszyczek, wodę pozostałą po gotowaniu zachować. Sos
    3. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czerwoną paprykę, rozdrobnić 8 s/obr. 8, przełożyć do innego naczynia.
    4. Do naczynia miksującego wlać ocet owocowy, dodać brązowy cukier, miód, mąkę kukurydzianą, 150 g wody pozostałej po gotowaniu i sól, wymieszać 10s/obr.3, gotować 3min30s/ 100°C/obr. 2.
    5. Dodać sos sojowy, sok z limonki, pieprz i ananasa, wymieszać 5 s/obr. 3.
    6. Warzywa włożyć do miski i wymieszać z sosem, podawać z ryżem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ryż z warzywami gotowanymi na parze z sosem słodko-kwaśnym

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 23, 2022 at 14:34

    Mam podobne odczucia jak ostatnie dwie osoby. Oznaczone danie miało zająć 20 minut, a w rzeczywistości sama praca termomixa to ponad 30. A gdzie przygotowanie warzyw czy sosu. Następnym razem będę sprawdzał lepiej przepis przez opinie

  • stycznia 25, 2021 at 21:58

    PORAŻKA... zmarnowana godzina czasu i energia

  • września 22, 2018 at 15:02

    Moja rodzina odrzuciła to danie od razu. Okropne. Słodkie, octowe, smak warzyw zabity imbirem choć dałam mniej niż w przepisie. Cały garnek trafił do kosza. Nie polecam zdecydowanie choć uwielbiamy takie dania w restauracjach.

  • października 8, 2016 at 10:52

    Bardzo smaczne azajatyckie danie. Jeżeli któs lubi taką kuchnię to napewno przypadnie mu do gustu. Polecam

  • grudnia 22, 2015 at 22:52

    POLECAM! Bardzo smaczne danie! 

  • listopada 9, 2015 at 14:31

    Przepis wypróbowany. Smaczne danie!

  • kwietnia 24, 2015 at 14:31

    Bardzo dobre danie tmrc_emoticons.) moj maz je uwielbia. Ja lubie na ostro dlatego dodaje papryczke chilii do sosu tmrc_emoticons.;)

  • października 22, 2013 at 20:56

    Pyszne danie  tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.Dpolecam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • października 17, 2013 at 17:46
    5.0

    Lubię kuchnię chińską. Dziękuję. Lidka A.Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

  • września 17, 2013 at 18:42

    Jest dobry, ale robię lepszy !tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="tmrc_emoticons.(" width="19" height="19">

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: