3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ryż z warzywami gotowanymi na parze z sosem słodko-kwaśnym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 250 g ryżu, parboiled
  • 900 g wody
  • 200 g marchewki, pokrojonej w słupki
  • 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 100 g Żółtej papryki, pokrojonej w paski
  • 200 g cukinii, pokrojonej w słupki
  • 250 g grzybów, świeżych, mieszanych, pokrojonych w plasterki
  • 100 g kiełków soi, świeżych
  • Sos słodko-kwaśny
  • 1 kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego, obrany
  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 goctu, owocowego, najlepiej z porzeczek
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 g ananasa, świeżego, pokrojonego na kawałki
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć do niego ryż, wlać wodę, gotować 8min/Varoma/obr.1. W czasie gotowania, na dolnej części przystawki Varoma ułożyć marchew, paprykę i cukinię, na górnej ułożyć grzyby i kiełki sojowe.
    2. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 22 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i wyjąć koszyczek, wodę pozostałą po gotowaniu zachować. Sos
    3. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czerwoną paprykę, rozdrobnić 8 s/obr. 8, przełożyć do innego naczynia.
    4. Do naczynia miksującego wlać ocet owocowy, dodać brązowy cukier, miód, mąkę kukurydzianą, 150 g wody pozostałej po gotowaniu i sól, wymieszać 10s/obr.3, gotować 3min30s/ 100°C/obr. 2.
    5. Dodać sos sojowy, sok z limonki, pieprz i ananasa, wymieszać 5 s/obr. 3.
    6. Warzywa włożyć do miski i wymieszać z sosem, podawać z ryżem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam podobne odczucia jak ostatnie dwie osoby....

    Zgłoszony przez Gladyszek na września 23, 2022 at 16:34.

    Mam podobne odczucia jak ostatnie dwie osoby. Oznaczone danie miało zająć 20 minut, a w rzeczywistości sama praca termomixa to ponad 30. A gdzie przygotowanie warzyw czy sosu. Następnym razem będę sprawdzał lepiej przepis przez opinie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PORAŻKA... zmarnowana godzina czasu i energia

    Zgłoszony przez wojekkubicz na stycznia 25, 2021 at 22:58.

    PORAŻKA... zmarnowana godzina czasu i energia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja rodzina odrzuciła to danie od razu. Okropne....

    Zgłoszony przez Amelia14 na września 22, 2018 at 17:02.

    Moja rodzina odrzuciła to danie od razu. Okropne. Słodkie, octowe, smak warzyw zabity imbirem choć dałam mniej niż w przepisie. Cały garnek trafił do kosza. Nie polecam zdecydowanie choć uwielbiamy takie dania w restauracjach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne azajatyckie

    Zgłoszony przez pawbry na października 8, 2016 at 10:52.

    Bardzo smaczne azajatyckie danie. Jeżeli któs lubi taką kuchnię to napewno przypadnie mu do gustu. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • POLECAM! Bardzo smaczne

    Zgłoszony przez marta6000 na grudnia 22, 2015 at 22:52.

    POLECAM! Bardzo smaczne danie! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wypróbowany. Smaczne

    Zgłoszony przez ikewa na listopada 9, 2015 at 14:31.

    Przepis wypróbowany. Smaczne danie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie moj maz

    Zgłoszony przez katiep na kwietnia 24, 2015 at 14:31.

    Bardzo dobre danie tmrc_emoticons.) moj maz je uwielbia. Ja lubie na ostro dlatego dodaje papryczke chilii do sosu tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne danie  :D :Dpolecam

    Zgłoszony przez magi1 na października 22, 2013 at 20:56.

    Pyszne danie  tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.Dpolecam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lubię kuchnię chińską.

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:46.

    Lubię kuchnię chińską. Dziękuję. Lidka A.Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest dobry, ale robię lepszy

    Zgłoszony przez 3832 na września 17, 2013 at 18:42.

    Jest dobry, ale robię lepszy !tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="tmrc_emoticons.(" width="19" height="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Pyszne

    Zgłoszony przez remix na września 17, 2013 at 18:22.

     Pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •       Potrawa bardzo smaczna

    Zgłoszony przez remix na września 17, 2013 at 18:21.

     

        Potrawa bardzo smaczna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez alicj@ na września 17, 2013 at 18:03.

    tmrc_emoticons.)

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi ciekawie, a smakować

    Zgłoszony przez k-cichowska na września 17, 2013 at 18:02.

    Brzmi ciekawie, a smakować będzie pewnie znakomicie jak wszystko z Tm.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wydaje się świetny.

    Zgłoszony przez Basia23 na września 17, 2013 at 17:46.

    Przepis wydaje się świetny. Skąd wziąć ocet porzeczkowy? A może jest pomysł, jak go zrobić. Wprawdzie po sezonie, ale w przyszłym roku pewnie zrobię. Spróbuję go zrobić na sobotni obiad. Basia

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cudny-palce lizać

    Zgłoszony przez Urszula Mieczkowska-Andrzejewska na września 17, 2013 at 17:45.

    cudny-palce lizać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cudny-palce lizać

    Zgłoszony przez Urszula Mieczkowska-Andrzejewska na września 17, 2013 at 17:45.

    cudny-palce lizać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam  

    Zgłoszony przez baja751 na września 17, 2013 at 17:43.

    polecam


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam.. restauracyjne

    Zgłoszony przez Danuta Baska na września 17, 2013 at 16:41.

    Polecam..tmrc_emoticons.) restauracyjne danie. Cooking 1

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam,przepyszne danie bez

    Zgłoszony przez fiolka66 na grudnia 3, 2012 at 22:05.

    polecam,przepyszne danie bez mięcha...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze