3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placki warzywno-ryżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

2 osoba/osoby

Placki

  • olej do smażenia placków
  • 10 g olej
  • 30 g cebula
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąka ryżowa
  • 50 g ser parmezan/ser zółty
  • 500 g wody
  • 100 gramy ryż brązowy
  • 100 gramy seler, obrany, pokrojony w kawałki
  • 100 gramy marchewka, obrana, pokrojona w kawałki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Placki
  1. 1. Do naczynia miksującego wrzucamy marchewkę oraz seler, rozdrabniamy 8s/obr.6. Kolejno przekładamy do przystawki Varoma.

    2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek do którego wsypujemy ryż. Gotować 10 min/ Varoma/ obr. 1.

    3. Nałożyć przystawkę Varoma. Dalej gotować 25 min/Varoma/ obr.1. Warzywa oraz ryż odstawić do wystygnięcia.

    4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 8s / obr.6. Przełożyć do miseczki.

    5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s / obr.5,5. Zgarnąć kopystką cebulę na dno naczynia. Dodać olej i dusić 3 min/ Varoma/ obr.1

    6. Do naczynia miksującego dodać ryż, warzywa, jajko, ser , mąkę i przyprawy. Składniki połączyć ze sobą 40s/ obr.4

    7. Na patelni rozgrzać olej. Koejno formować na patelni placki o wielkości według uznania. Smażyć do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Mąkę ryżową można wykonać samemu - zmielić w naczyniu miksującym ryż biały ( 8s / obr.10.)

Placki najlepiej smakują z sosem tatarskim. Przepis znajdziecie w Książce "Kulinarne ABC".

Osobiście placki smażę bez tłuszczu na odpowiedniej patelni. Placki w rozmiarze średnicy ok 8 cm doskonale obracają się na patalni i nie rozpadają podczas smażenia.

Placki smażone na tłuszczu można po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Smakują dobrze podane na ciepło oraz na zimno.

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ryż nie ugotowal sie wiec go zmielilam chwilę na...

    Zgłoszony przez maria.k. na września 6, 2017 at 17:56.

    Ryż nie ugotowal sie wiec go zmielilam chwilę na obrotach 10. Kotlety w smaku dobre. Ale o wiele szybciej mozna je zrobic: np korzystając z czasu gotowania, cebule przygotować na patelni. Kotlety smażyłam na smalcu obtoczone w bulce tartej albo bez panierki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam ..dobre

    Zgłoszony przez Malgorzatka171 na lipca 13, 2016 at 11:50.

    Polecam ..dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ok

    Zgłoszony przez Krzysztof1970 na marca 16, 2016 at 00:59.

    ok

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze