3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pizza Margherita lub Pizza Capricciosa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 50 g oliwek czarnych
  • 50 g grzybów, w oleju, lub 4 świeżych
  • 8 serc karczochów w oleju, pokrojonych na ćwiartki
  • 300 g rozdrobnionych pomidorów
  • 250 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • Dodatki do pizzzy Capricciosa
  • 10 - 15 liści bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 400 g rozdrobnionych pomidorów
  • 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • Dodatki do pizzy Margarita
  • Ciasto (1 przepis, strona 128)
  • 5 - 6 filetów z anchois, w oleju
  • 1 szczypta soli
  • 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto Przygotować ciasto jak w przepisie (Calzone, strona 12tmrc_emoticons.8).
    2. Przygotowanie pizzy Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
    3. Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut.
    4. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywinąć ku górze.
    5. Margherita : Na cieście ułożyć pomidory i ser mozzarella, posypać solą i polać 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 minut. W czasie pieczenia, porwać liście bazylii, włożyć do małej miseczki i wymieszać z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Posypać pizzę mieszanką bazylii i oliwy, piec w temp. 220°C przez kolejne 5 minut. Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.
    6. Lub Capricciosa : Na cieście ułożyć pomidory, serca karczocha, grzyby, oliwki, anchois i ser mozzarella, posypać solą i polać 4 łyżeczkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 - 25 minut.
    7. Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto mi wyszło bardzo grube

    Zgłoszony przez AsiaaD na lipca 29, 2016 at 13:53.

    Ciasto mi wyszło bardzo grube wiec dla zwolenników cienkiej pizzy proponuje o połowę mniej drozdzy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajna sprawa, ja robię ciasto

    Zgłoszony przez IzabelaJS na marca 15, 2016 at 11:39.

    Fajna sprawa, ja robię ciasto a resztę syn sam sobie tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze