Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 50 g oliwek czarnych
- 50 g grzybów, w oleju, lub 4 świeżych
- 8 serc karczochów w oleju, pokrojonych na ćwiartki
- 300 g rozdrobnionych pomidorów
- 250 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- Dodatki do pizzzy Capricciosa
- 10 - 15 liści bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 - 3 szczypty soli
- 400 g rozdrobnionych pomidorów
- 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- Dodatki do pizzy Margarita
- Ciasto (1 przepis, strona 128)
- 5 - 6 filetów z anchois, w oleju
- 1 szczypta soli
- 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ciasto Przygotować ciasto jak w przepisie (Calzone, strona 12.
- Przygotowanie pizzy Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywinąć ku górze.
- Margherita : Na cieście ułożyć pomidory i ser mozzarella, posypać solą i polać 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 minut. W czasie pieczenia, porwać liście bazylii, włożyć do małej miseczki i wymieszać z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Posypać pizzę mieszanką bazylii i oliwy, piec w temp. 220°C przez kolejne 5 minut. Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.
- Lub Capricciosa : Na cieście ułożyć pomidory, serca karczocha, grzyby, oliwki, anchois i ser mozzarella, posypać solą i polać 4 łyżeczkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 - 25 minut.
- Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzCiasto mi wyszło bardzo grube
Ciasto mi wyszło bardzo grube wiec dla zwolenników cienkiej pizzy proponuje o połowę mniej drozdzy
Fajna sprawa, ja robię ciasto
Fajna sprawa, ja robię ciasto a resztę syn sam sobie