3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem

  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 450 g wody
  • 100 g śmietany 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 400 g makaronu najlepiej z pszenicy durum (np. farfalle, penne, tagiatelle)
  • 1 garść suszonych pomidorów (zalana uprzednio gorącą wodą, do zmiękczenia, suszone pomidory bez zalewy)
  • 1 garść oliwek (opcjonalnie)
  • pokrojona natka zielonej pietruszki (opcjonalnie)
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, nałożyć miarkę, rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego,
    2. Dodać masło i szpinak, założyć miarkę, dusić 5min/120st/Obroty wsteczne/obr.1,
    3. Dodać wodę, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, nałożyć miarkę, gotować 6 min/100 st/Obroty wsteczne/obr.1
    4. Dodać makaron, dokładnie przemieszać kopystką, nałożyć miarkę, ustawić czas podany na opakowaniu makaronu/100st/Obroty wsteczne/obr.Mieszanie. Jeżeli po ustawionym czasie makaron jest za twardy, należy dodać jeszcze kilka minut gotowania 1-3 min
    5. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory i opcjonalnie oliwki i pokrojoną natkę zielonej pietruszki
    6. Wszystko razem wymieszać kopystką
    7.Danie podawać ciepłe, dodatkowo można posypać na talerzu rozdrobionym parmezanem
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast suszonych pomidorów można dodać:
- podsmażony na patelni wędzony boczek
- ugotowany na parze brokuł
- oliwki
-kapary


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy