thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem

  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 450 g wody
  • 100 g śmietany 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 400 g makaronu najlepiej z pszenicy durum (np. farfalle, penne, tagiatelle)
  • 1 garść suszonych pomidorów (zalana uprzednio gorącą wodą, do zmiękczenia, suszone pomidory bez zalewy)
  • 1 garść oliwek (opcjonalnie)
  • pokrojona natka zielonej pietruszki (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, nałożyć miarkę, rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego,
    2. Dodać masło i szpinak, założyć miarkę, dusić 5min/120st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1,
    3. Dodać wodę, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, nałożyć miarkę, gotować 6 min/100 st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1
    4. Dodać makaron, dokładnie przemieszać kopystką, nałożyć miarkę, ustawić czas podany na opakowaniu makaronu/100st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.Mieszanie"Mieszanie" . Jeżeli po ustawionym czasie makaron jest za twardy, należy dodać jeszcze kilka minut gotowania 1-3 min
    5. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory i opcjonalnie oliwki i pokrojoną natkę zielonej pietruszki
    6. Wszystko razem wymieszać kopystką
    7.Danie podawać ciepłe, dodatkowo można posypać na talerzu rozdrobionym parmezanem

Porady

Zamiast suszonych pomidorów można dodać:
- podsmażony na patelni wędzony boczek
- ugotowany na parze brokuł
- oliwki
-kapary

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: