3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makaron po liguryjsku


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • Pesto
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek bazylii, tylko liście
  • 150 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 200 g oliwy z oliwek
  • Makaron:
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej, lekko rozmrożonej, około 4 cm długości
  • 300 g makaronu penne
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Pesto: Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 8.
    2. Dodać bazylię, parmezan, orzeszki piniowe, sól i pieprz, rozdrobnić ok. 10 s/obr. 8.
    3. Powoli dolewać oliwę z oliwek, obr. 4 wylewając ją na pokrywę (bez zdejmowania miarki).
    4. Otrzymany sos przełożyć do innego naczynia. Makaron:
    5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i olej, fasolkę ułożyć na przystawce Varoma, nałożyć przystawkę na naczynie miksujące, zagotować 10 min/Varoma/obr. 1.
    6. Do gotującej się wody dodać makaron i ziemniaki, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować 12 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting .
    7. Zawartośc naczynia miksującego przelać przez fasolkę na przystawce Varoma (używając przystawki jako sitka), zachować trochę wywaru. Zawartość Varomy przełożyć do dużej miski.
    8. Ostrożnie wymieszać z 3 łyżkami pesto i ewentualnie 2-3 łyżkami wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostałe pesto podawać oddzielnie.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy