3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gryczotto z jarmużem, porem i pieczarkami, surówka z kiszonej kapusty


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Składniki na surówkę z kapusty kiszonej (1 porcja):

  • 10 g koperku, świeżego
  • 25 g cebuli czerwonej
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 10 g oliwy z oliwek extra vergine

Składniki na gryczotto (1 porcja):

  • 60 g kaszy gryczanej białej
  • 10 g czosnku, (2 ząbki)
  • 70 g Pora
  • 80 g pieczarek
  • 15 g masła klarowanego
  • 130 g wody
  • 3 g soli
  • 1 szczypty pieprzu
  • 1 szczypty oregano
  • 30 g jarmużu, (garść)
  • 10 g płatków drożdzowych, (łyżka)
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie surówki (1 porcja)
  1. Dodajemy ćwiartkę cebuli czerwonej, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  2. Dodajemy kapustę kiszoną i oliwę, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
  3. Przygotowanie gryczotto (1 porcja)
  4. Koszyczek kładziemy na naczyniu miksującym, odważamy kasze gryczaną, dokładnie płuczemy, odstawiamy na bok.
  5. Do naczynia miksującego przekładamy nie obrane ząbki czosnku. Obieramy 15 s/ obr. wsteczne 4. Wyjmujemy skórki.
  6. Dodajemy por kokrojony na 2 cm kawałki. Rozdrabniamy 5 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno.
  7. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, masło klarowane. Podsmażamy 3 min/ 120°C/ obr. wsteczne 0,5 bez miarki!
  8. Dodajemy kaszę gryczaną. Dusimy 2 min/ 120°C/ obr. wsteczne mieszanie.
  9. Dodajemy wodę, sól, pieprz, oregano. Zamykamy, na górze kładziemy koszyczek zamiast miarki. Gotujemy 10 min/ 100°C/ obr. wsteczne mieszanie.
  10. Dodajemy jarmuż i płatki drożdżowe. Gotujemy 4 min/ 100°C/ obr. wsteczne mieszanie.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Kcal: 530 | B: 18.1 g | T: 28.7 g | W: 49.8 g


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy