Składniki
Fasolka szparagowa
- 400 gramów fasola szparagowa
- 200 gramów cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 gramów oleju
- 300 gramów pomidor sparzony pokrojony w kostkę
- 1 płaskiej łyżeczki przyprawa uniwersalna
- 1 płaskiej łyżeczki bazyli
- 1 płaskiej łyżeczki oregano
- 1 płaskiej łyżeczki zioła prowansalskie, suszone
- 500 gramów wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Fasolę umyć, obciąć końcówki umieścić w dolnej i górnej przystawce Varoma, wlać wodę do "Blokada naczynia miksującego" nałożyć przystawkę Varoma, gotować 24 min/ Varoma / obr. 2
2. Odstawić przystawkę z fasolką, umyć "Blokada naczynia miksującego" i wrzucić cebulę z czosnkiem 5 sek/ obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać olej, dusić 2,5 min/ 100 stopni/ obr. 2
4. Dodać przyprawy oraz pomidory 6 min/ 100 stopni/ "Obroty wsteczne" 1
5. Do "Blokada naczynia miksującego" przesypać fasolkę i całość wymieszać 1,5 min/ Varoma/ "Obroty wsteczne" 1
Przygotowanie
Porady
Długość gotowania na parze fasolki może być nie co krótsza w zależności czy jest młodsza czy starsza.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre. Wszystko też zależy od pomidorów jakie damy.
Bardzo smaczna potrawa. Zazwyczaj robię fasolkę z czosnkiem, więc to będzie fajna alternatywa
Smaczne, aromatyczne....
tylko ten ala sos wyszedł mi strasznie żadki... ;/
Dietetyczna wersja fasolki Dla mnie trochę mało przypraw, dosypałam soli, pieprzu i jest ok.
Pycha aromatyczne i pyszne
Are you sure to delete this comment ?