3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bigos (dieta dr Dąbrowskiej)


Wydrukuj:
4

Składniki

Bigos (dieta dr Dąbrowskiej)

  • 400 g kapusty kiszonej, odsączonej z zalewy
  • 400 g białej kapusty pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki, podsmażonej na suchej patelni
  • 50 g Marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 gramy korzenia piertruszki pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • 35 - 40 g śliwek suszonych, bez pestek, pokrojonych na pół
  • 20 g grzybów suszonych (nie namaczać)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 owoce jałowca, rozgniecione
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 - 1 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 - 1 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 -1 łyżeczki lubczyku suszonego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 50 g czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Na pokrywę Closed lid postawić koszyczek, odważyć do niego 400g kapusty kiszonej, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie wycisnąć i pokroić na 3-4 cm kawałki, odstawić.
    2. Do Closed lid włożyć 200g białej kapusty, rozdrobnić 3s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia.
    3. Do Closed lid włożyć pozostałe 200g białej kapusty, rozdrobnić 3s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną wcześniaj kapustą, odstawić.
    4. Do Closed lid włożyć cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, rozdrobnić 3s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.
    6. Dodać 200g wody, dusić 15 min/100°C/obr1. Dodać opłukaną kapustę kiszoną, pozostałą wodę, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy, suszone śliwki, suszone i pokruszone grzyby, zile angielskie, liście laurowe i jagody jałowca. Gotować 30 min/100°C/Counter-clockwise operation obr. 1.
    7. Do Closed lid dodać rozdrobnioną białą kapustę, sól i pieprz (do smaku), kminek, kolendrę, gorczycę, czosnek lubczyk i ostrą paprykę. Gotować 30 mi/100°C/Counter-clockwise operation obr. 1.
    8. Na 10 min przed końcem gotowania można dodać czerwone wino.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy