PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
4 osoba/osoby
składniki
- 50 g rozdrobnionego sera parmezan do posypania (opcjonalnie)
- garść posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
- 100 g kaszy jaglanej (suchej)
- pieprz świezo mielony
- 1 łyżeczki soli
- 300 g pomidorów pokrojonych na ćwiartkii
- 1 czerwona papryka (mała) pokrojona na ćwiartki
- 2 marchewki (średnie) pokrojone na kawałki
- 20 g oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 120 g cebuli obranej pokrojonej na połówki
- 4 bakłażany (średnie)
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Bakłażany umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć zielone końcówki, przekroić wzdłuż na pól, obficie posypać solą i odstawić na 30 min.
Po tym czasie bakłażany ponownie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć nożem środek a resztę miąższu wydrążyć łżeczką tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ pokroić na mniejsze części.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, rozdrobnić 5s/obr. 5. Kopystką zgarnąć na dno naczynia, dodaćoliwę i dusić 2 min/ Varoma/ obr.1.
4. Dodać marchew, paprykę, pomidory i miąższ z bakłażanów, rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać sół pieprz.
5. Do koszyczka wsypać kaszę, umieścićw naczyniu z farszem i gotować całość 15 min/ Varoma/obr.1.
6. Kaszę przełożyć z koszyczka do naczynia i wymieszać 10s/
"Obroty wsteczne" /obr.1. Odstawić na 10 min do ostygnięcia.
7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
8. Do farszu dodać natkę lub zioła i wymieszać kopystką.
9. Bakłażany osolić, nałożyć farsz, ewentualnie posypać wcześniej rozdrobnionym serem.
Piec ok 35 minut.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do farszu tym razem zamiast natki pietruszki, której akurat nie miałam dodałam suszoną bazylię i też było pyszne. Nie posypałam też żółtym serem żeby danie było mniej kaloryczne.
Można podawać z sosem pomidorowym doprawionym ulubionymi ziołami. Ja wykorzystałam sos, który pozostał mi po przygotowaniu karkówki po karkonosku. Rewelacja. Polecam.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz