3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i warzywami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

składniki

  • 50 g rozdrobnionego sera parmezan do posypania (opcjonalnie)
  • garść posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
  • 100 g kaszy jaglanej (suchej)
  • pieprz świezo mielony
  • 1 łyżeczki soli
  • 300 g pomidorów pokrojonych na ćwiartkii
  • 1 czerwona papryka (mała) pokrojona na ćwiartki
  • 2 marchewki (średnie) pokrojone na kawałki
  • 20 g oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 g cebuli obranej pokrojonej na połówki
  • 4 bakłażany (średnie)
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Bakłażany umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć zielone końcówki, przekroić wzdłuż na pól, obficie posypać solą i odstawić na 30 min.

    Po tym czasie bakłażany ponownie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć nożem środek a resztę miąższu wydrążyć łżeczką tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ pokroić na mniejsze części.

    2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, rozdrobnić 5s/obr. 5. Kopystką zgarnąć na dno naczynia, dodaćoliwę i dusić 2 min/ Varoma/ obr.1.

    4. Dodać marchew, paprykę, pomidory i miąższ z bakłażanów, rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać sół pieprz.

    5. Do koszyczka wsypać kaszę, umieścićw naczyniu z farszem i gotować całość 15 min/ Varoma/obr.1.

    6. Kaszę przełożyć z koszyczka do naczynia i wymieszać 10s/ Counter-clockwise operation/obr.1. Odstawić na 10 min do ostygnięcia.

    7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

    8. Do farszu dodać natkę lub zioła i wymieszać kopystką.

    9. Bakłażany osolić, nałożyć farsz, ewentualnie posypać wcześniej rozdrobnionym serem.

    Piec ok 35 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do farszu tym razem zamiast natki pietruszki, której akurat nie miałam dodałam suszoną bazylię i też było pyszne. Nie posypałam też żółtym serem żeby danie było mniej kaloryczne.

Można podawać z sosem pomidorowym doprawionym ulubionymi ziołami. Ja wykorzystałam sos, który pozostał mi po przygotowaniu karkówki po karkonosku. Rewelacja. Polecam.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy