3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i warzywami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

składniki

  • 50 g rozdrobnionego sera parmezan do posypania (opcjonalnie)
  • garść posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
  • 100 g kaszy jaglanej (suchej)
  • pieprz świezo mielony
  • 1 łyżeczki soli
  • 300 g pomidorów pokrojonych na ćwiartkii
  • 1 czerwona papryka (mała) pokrojona na ćwiartki
  • 2 marchewki (średnie) pokrojone na kawałki
  • 20 g oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 g cebuli obranej pokrojonej na połówki
  • 4 bakłażany (średnie)
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Bakłażany umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć zielone końcówki, przekroić wzdłuż na pól, obficie posypać solą i odstawić na 30 min.

    Po tym czasie bakłażany ponownie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć nożem środek a resztę miąższu wydrążyć łżeczką tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ pokroić na mniejsze części.

    2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, rozdrobnić 5s/obr. 5. Kopystką zgarnąć na dno naczynia, dodaćoliwę i dusić 2 min/ Varoma/ obr.1.

    4. Dodać marchew, paprykę, pomidory i miąższ z bakłażanów, rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać sół pieprz.

    5. Do koszyczka wsypać kaszę, umieścićw naczyniu z farszem i gotować całość 15 min/ Varoma/obr.1.

    6. Kaszę przełożyć z koszyczka do naczynia i wymieszać 10s/ /obr.1. Odstawić na 10 min do ostygnięcia.

    7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

    8. Do farszu dodać natkę lub zioła i wymieszać kopystką.

    9. Bakłażany osolić, nałożyć farsz, ewentualnie posypać wcześniej rozdrobnionym serem.

    Piec ok 35 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Do farszu tym razem zamiast natki pietruszki, której akurat nie miałam dodałam suszoną bazylię i też było pyszne. Nie posypałam też żółtym serem żeby danie było mniej kaloryczne.

Można podawać z sosem pomidorowym doprawionym ulubionymi ziołami. Ja wykorzystałam sos, który pozostał mi po przygotowaniu karkówki po karkonosku. Rewelacja. Polecam.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy