 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
składniki
- 50 g rozdrobnionego sera parmezan do posypania (opcjonalnie)
- garść posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
- 100 g kaszy jaglanej (suchej)
- pieprz świezo mielony
- 1 łyżeczki soli
- 300 g pomidorów pokrojonych na ćwiartkii
- 1 czerwona papryka (mała) pokrojona na ćwiartki
- 2 marchewki (średnie) pokrojone na kawałki
- 20 g oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 120 g cebuli obranej pokrojonej na połówki
- 4 bakłażany (średnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Bakłażany umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć zielone końcówki, przekroić wzdłuż na pól, obficie posypać solą i odstawić na 30 min. - Po tym czasie bakłażany ponownie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć nożem środek a resztę miąższu wydrążyć łżeczką tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ pokroić na mniejsze części. - 2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, rozdrobnić 5s/obr. 5. Kopystką zgarnąć na dno naczynia, dodaćoliwę i dusić 2 min/ Varoma/ obr.1. - 4. Dodać marchew, paprykę, pomidory i miąższ z bakłażanów, rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać sół pieprz. - 5. Do koszyczka wsypać kaszę, umieścićw naczyniu z farszem i gotować całość 15 min/ Varoma/obr.1. - 6. Kaszę przełożyć z koszyczka do naczynia i wymieszać 10s/  "Obroty wsteczne" /obr.1. Odstawić na 10 min do ostygnięcia. "Obroty wsteczne" /obr.1. Odstawić na 10 min do ostygnięcia.- 7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. - 8. Do farszu dodać natkę lub zioła i wymieszać kopystką. - 9. Bakłażany osolić, nałożyć farsz, ewentualnie posypać wcześniej rozdrobnionym serem. - Piec ok 35 minut. 
Porady
Można podawać z sosem pomidorowym doprawionym ulubionymi ziołami. Ja wykorzystałam sos, który pozostał mi po przygotowaniu karkówki po karkonosku. Rewelacja. Polecam.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze