- TM 5
 
Składniki
Ciasto
- 100 g ziemniaków ugotowanych, zimnych
 - 400 g mąki pszennej
 - 50 g drożdży
 - 1 płaskiej łyżeczki soli
 - 100 g ziaren pszenicy
 - 300-350 g letniej wody
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, wyrobić 2,5 min./obr.
"Ciasto" Ciasto wyłożyć do wysmarowanej olejem i przesypanej mąką formy. Zostawić do wyrośnięcia 20 min. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 25-30 min. w temperaturze 210 C.
Ciasto
Porady
1. Do ciasta według uznania można dodać 1 miarkę tm pomieszanych ziaren.
2. Ziarna pszenicy można zastąpić mąką pszenną, wówczas uzyskamy biały chleb.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
100g ziaren pszenicy należy najpierw zmielić czy dodać w całości?
Chleb bardzo dobry, czasami dodaję do ciasta siemię lnianę , a za każdym razem wierzch posypuję ulubionymi ziarnami( słonecznikiem, czarnuszką, makiem, sezamem, pestkami dyni) Polecam
            
5 Gwiazdek
POLECAM
 Pyszny
            
jest pycha!!!!!
            
Chlebek pyszny. Trzeba jednak dodać trochę więcej soli (kopiatą łyżeczkę) i zdecydowanie dłużej piec. Ja po 20 minutach pieczenia w foremce wyjęłam chlebek, odwróciłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 20 minut. Wyszedł pycha.
Chlebek zrobiony.
Wyszedł bardzo fajny i smaczny pszenny chlebek. Polecam. Pychotka