Składniki
Prosty chleb na zakwasie
- 150 g zakwasu chlebowego, żytniego, silnego (!)
- 100 g mąki żytniej, pełnoziarnistej
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczek soli
- 250 g wody, ciepłej
- słonecznik łuskany, do posypania z wierzchu
-
6
8h 45min
Czas całkowity 8h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przyjęcie Bufet Piknik Grill Prezent Gotowanie na co dzień Śniadanie Drugie śniadanie Kolacja Przekąska Wegetariańska Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Wiosna Lato Jesień Zima Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Niedrogie Pieczenie Chleb Polska
Przygotowanie
- Dodaj wszystkie składniki do naczynia miksującego.
- Uruchom tryb
"Ciasto" 3 minuty. W międzyczasie posmaruj foremkę typu keksówka (długość formy 30-32cm) masłem i wysyp bułką tartą.
- Gdy TM skończy wyrabiać ciasto, przełóż je do przygotowanej keksówki, wyrównaj powierzchnię. Posyp wierzch słonecznikiem i ciut dociśnij, żeby ziarenka się nie odklejały
- Przykryj keksówkę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to zajmuje 4-8 godzin.
- Gdy chleb wyrośnie, odpal piekarnik i ustaw temperaturę na 200°C
- Wstaw chleb do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut. możesz sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem, czy już jest upieczony.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Jeśli Twój zakwas nie jest wystarczająco silny, by chleb na nim urósł, to dodaj do składników przed wyrobieniem troszkę świeżych drożdży (ilość objętościowo jak owoc wiśni).
2. Jeśli jesteś z Poznania i potrzebujesz zakwas, to się za mną skontaktuj - mogę się podzielić.
3. Wierzch możesz posypać siemieniem lnianym, sezamem, makiem... czym lubisz...
4. Ja zapuszczam kolejno 3 cykle wyrabiania ciasta i robię za jednym zamachem 3 chleby (tak, mam 3 keksówki), co pozwala mi wyjkorzystać całą powierzchnię piekarnika i upiec chleb "hurtem". Nadmiar mrożę.
5. Dodatkowe akcesoria, których potrzebujesz:
- foremka - polecam szklane formy do keksa o długości 31 cm.
6. Pod koniec pieczenia warto spryskać chleb wodą, aby usyskać ładną i pachnącą skórkę (użyj do tego takiego spryskiwacza, jak do kwiatków).
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz