Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
750
g
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 30/08/23
zmieniono dnia: 18/11/23
Składniki
Produkty
- 500 gramów mąki przennej, (dosyp w razie potrzeby)
- 250 gramów mąki żytniej, (dosyp w razie potrzeby)
- 400 litra wody, (dolej w razie potrzeby)
- 200 gramów boczku, ( pokrój w kostki podsmaż)
- 1-2 cebule, ( jedna duża lub 2 małe)
- 2-3 ząbki czosnku, ( pokrój w kostki podsmaż)
- 50 gramów drożdży, (dodaj skruszone)
- 1 szczypty soli, (do woli jak kto lubi od 1-3)
- 1 łyżki miodu, (duża łyżka miodu lub zamiennik)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Paul - kamień do pizzy
kup teraz -
Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
kup teraz -
Alex - kwadratowa forma do zapiekania
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Z 400 ml ciepłej przegotowanej wody odlewam w szklankę ¾ wody i dodaje czubatą łyżkę miodu, mieszam, aż do rozcieńczenia miodu i dodaję 50g drożdży (woda ciepła 50 stopni C). Odstawiam do pracowania ok. 15min.
- Boczek kroję w kosteczki i podsmażam na patelni do zarumienienia, dodaję pokrojoną w kosteczki cebulę (kosteczki wedle uznania, ja robię średniej wielkości dla boczku, cebuli), czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy razem z cebulą. Wszystko smażymy do zarumienienia i pozostawiamy na patelce.
- Mąkę pszenną i żytnią wsypuję do maszyny do wyrabiania ciasta dodając resztę przegotowanej wody i przygotowane wcześniej pracujące drożdże, łyżkę stołową soli. Czekam do uzyskania konsystencji uzyskania masy ciasta, w razie potrzeby dodać wodę lub mąkę. Po uzyskaniu konsystencji, dodaję wcześniej przygotowane podsmażony boczek, cebulę z czosnkiem do masy. Mieszam do uzyskania konsystencji ciasta.
- Wysypuję troszkę mąki pszennej na blat i formuję tak, aby zmieściła się do keksówki. Keksówkę wykładam papierem dodaję do środka masę i formuję. Papier przycinam na wysokość około 1 cm. Widelcem robię dziurki w cieście i wkładam do piekarnika na 20 min temp. 30 stopni do wyrośnięcia. Po tym czasie wysuwam ciasto nakłuwam jeszcze raz widelcem i smaruję całość białkiem i posypuję sezamem ( tu do woli można też makiem).
- Wkładamy ponownie do pieca na 180 stopni czas 105 - 115 min. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i papieru do pieczenia. Czekamy ok 30 min , aż chleb ostygnie.
Wsio smacznego
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Porady
Zróbcie sobie od razu dwa bochenki, bo pierwszy zjecie bez potraw.
Polecam, mega smak
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?