thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
750 g
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 30/08/23
zmieniono dnia: 18/11/23

Składniki

Produkty

  • 500 gramów mąki przennej, (dosyp w razie potrzeby)
  • 250 gramów mąki żytniej, (dosyp w razie potrzeby)
  • 400 litra wody, (dolej w razie potrzeby)
  • 200 gramów boczku, ( pokrój w kostki podsmaż)
  • 1-2 cebule, ( jedna duża lub 2 małe)
  • 2-3 ząbki czosnku, ( pokrój w kostki podsmaż)
  • 50 gramów drożdży, (dodaj skruszone)
  • 1 szczypty soli, (do woli jak kto lubi od 1-3)
  • 1 łyżki miodu, (duża łyżka miodu lub zamiennik)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Paul - kamień do pizzy
    Paul - kamień do pizzy
    kup teraz
  • Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    kup teraz
  • Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krok 1
  1. Z 400 ml ciepłej przegotowanej wody odlewam w szklankę ¾ wody i dodaje czubatą łyżkę miodu, mieszam, aż do rozcieńczenia miodu i dodaję 50g drożdży (woda ciepła 50 stopni C). Odstawiam do pracowania ok. 15min.
  2. Krok 2
  3. Boczek kroję w kosteczki i podsmażam na patelni do zarumienienia, dodaję pokrojoną w kosteczki cebulę (kosteczki wedle uznania, ja robię średniej wielkości dla boczku, cebuli), czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy razem z cebulą. Wszystko smażymy do zarumienienia i pozostawiamy na patelce.
  4. Krok 3
  5. Mąkę pszenną i żytnią wsypuję do maszyny do wyrabiania ciasta dodając resztę przegotowanej wody i przygotowane wcześniej pracujące drożdże, łyżkę stołową soli. Czekam do uzyskania konsystencji uzyskania masy ciasta, w razie potrzeby dodać wodę lub mąkę. Po uzyskaniu konsystencji, dodaję wcześniej przygotowane podsmażony boczek, cebulę z czosnkiem do masy. Mieszam do uzyskania konsystencji ciasta.
  6. Krok 4
  7. Wysypuję troszkę mąki pszennej na blat i formuję tak, aby zmieściła się do keksówki. Keksówkę wykładam papierem dodaję do środka masę i formuję. Papier przycinam na wysokość około 1 cm. Widelcem robię dziurki w cieście i wkładam do piekarnika na 20 min temp. 30 stopni do wyrośnięcia. Po tym czasie wysuwam ciasto nakłuwam jeszcze raz widelcem i smaruję całość białkiem i posypuję sezamem ( tu do woli można też makiem).
  8. Krok 5
  9. Wkładamy ponownie do pieca na 180 stopni czas 105 - 115 min. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i papieru do pieczenia. Czekamy ok 30 min , aż chleb ostygnie.

    Wsio smacznego tmrc_emoticons.;)

Porady

Zróbcie sobie od razu dwa bochenki, bo pierwszy zjecie bez potraw.
Polecam, mega smak Smile

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb z boczkiem, cebulą i czosnkiem.

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?