3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB MLECZNY - MILK BREAD


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

MILK BREAD - CHLEB MLECZNY

  • 310 gramów mąki tortowej, plus mąka do podsypania
  • 230 gramów świeżego mleka, (przed przygotowaniem chleba wstaw na 20 minut do zamrażarki)
  • 1 żółtko
  • 30 gramów cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 10 gramów mleka w proszku
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 25 gramów Miękkiego masła
  • lodowata woda do spryskania chleba
  • 6
    2h 25min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. 1.
    Wyjmij z lodówki masło, żeby zmiękło.
    Mleko wstaw do zamrażalnika na 20 minut.

    2.
    20 g mąki tortowej i 100 g mleka wymieszaj 3 min / 80ºC / obr. 3.
    Zostaw na 10-15 min.

    3.
    Dodaj 130 g mleka, 1 żółtko, 30 g cukru, pół łyżeczki soli, 10 g mleka w proszku, 290 g mąki tortowej, 1 łyżeczkę suszonych drożdży. Ustaw 4 min / obr. interwałDough mode.

    4.
    Dodaj 25 g miękkiego masła, 1 min / obr. interwałDough mode.
    Przełóż na stolnicę. W razie potrzeby podsyp mąką (UWAGA! Ciasto ma być mięciutkie). Uformuj kulę, rozwałkuj lub rozciągnij rękami. Złóż w kopertę.
    Przykryj i zostaw na ok. 45 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.

    5.
    Foremkę 19 cm x 10 cm x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą (lub wyłóż papierem do pieczenia).

    6.
    Uderzaj ciasto pięścią, żeby je odgazować. Podziel ciasto na 3 części - uformuj 3 kule, zostaw pod przykryciem na 10 min.

    7.
    Po tym czasie każdą część rozwałkuj na płaski pas. Zwiń rolki (jak roladki). Ułóż w foremce (mają być odstępy między rolkami).

    8.
    Pozostaw do wyrastania ok. 40 min.

    9.
    Na 15 minut przed końcem wyrastania nastaw piekarnik na 180ºC.
    Włóż wodę do zamrażalnika.

    10.
    Spryskaj lodowatą wodą i piecz ok. 25 minut w temp. 180ºC aż chleb będzie miał złotobrązowy kolor.

    11.
    Przełóż na kratkę do wystudzenia.

    -
  2. Wersja bułeczkowa tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Warto zrobić od razu z podwójnej porcji. tmrc_emoticons.)

Jesli lubimy słodsze pieczywo - można dodać więcej cukru.

Pieczywo sprawdza się także w formie bułeczek - formujemy nieduże kulki lub rolki i układamy na dużej blasze w niewielkich odstępach. Po spryskaniu wodą można bułki posypać makiem, sezamem, siemieniem lnianym, słonecznikiem itp.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny. Delikatny i mięciutki. ...

    Zgłoszony przez Bożena Faron na kwietnia 30, 2020 at 10:24.

    Pyszny. Cooking 7 Delikatny i mięciutki.
    Owinęłam folią spożywczą i - co mnie zdziwiło - bardzo długo utrzymuje świeżość.
    Następnym razem spróbuję też zrobić bułeczki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze