 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     24 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 08/01/20
                            
                zmieniono dnia: 18/04/20
                    Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 380 g mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 180-220 g drobnego cukru
- 16 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
- 100 g oleju słonecznikowego
Ponadto:
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kruche ciasto:
 380 g mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiać, dodać 250 g zimnego masła, posiekać 25 sek / obr. 5. Ciasto ma przypominać kruszonkę.
 Dodać 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, szczyptę soli i zagnieść 1 min / obr. 5. Wyciągnąć z TM i jeszcze zagnieść ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
 Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
 Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce (grube oczka) większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
 Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC (bez termoobiegu) przez około 20 minut.
 Odstawić do całkowitego wystudzenia.
 Delikatna budyniowa pianka:
 Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać 5 białek ze szczyptą soli - założyć motylek i nastawić TM na obr. 4 (bez ustawiania czasu).
 Po ubiciu piany na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać 180-220 g drobnego cukru i 16 g cukru wanilinowego, cały czas ubijając na obr. 4.
 Następnie powoli wsypywać 80 g proszku budyniowego.
 Strużką wlewać 100 g oleju słonecznikowego, nie przerywając ubijania.
 Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto 500 g malin (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
 Piec w temperaturze 190ºC (bez termoobiegu) przez około 30-40 minut.
 Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
 Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka i został dostosowany do TM.
Porady
Zamiast malin można użyć np. jeżyn lub mieszanki owoców. Niemniej jednak ciasto najlepiej smakuje z aromatycznymi malinami.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ciasto pycha, dodałam mniej cukru. Wyszło mi jakoś mało budyniowej pianki, a wszystko robiłam według przepisu, ale na pewno upiekę jeszcze nieraz 🥧 😋
Ciasto pyszne, też dodaje nieco mniej cukru .
Ciasto rewelacja, lekkie i pyszne. Dodałam nieco mniej cukru.