thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g świeżych drożdży
  • 340 g mąki pszennej
  • 200 g wody

FARSZ

  • 2 szczypty pieprzu (można dodać więcej według uznania)
  • 2 szczypty soli (można dodać więcej według uznania)
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 250 g tartego sera mozzarella
  • 2 pęczki młodego szpinaku (250 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier.

    Mieszamy i podgrzewamy 2 min / temp. 30 / obr. 2.

    Zostawiamy w naczyniu na 15 min.

     

  2. Następnie dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto 3 min / obr. Ciasto"Ciasto" .

    Zostawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia.

     

     

  3. FARSZ
  4. Szpinak myjemy, osuszamy. Odcinamy twarde łodyżki i drobno siekamy.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy masło klarowane i rozpuszczamy 1 min / temp. 70 / obr. 1.

    Dodajemy szpinak, przyprawy i podduszamy 3 min / temp. 100 / obr. Mieszanie"Mieszanie" .

    Szpinak pozostawiamy do wystygnięcia.

     

     

  5. GOZLEME
  6. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część wałkujemy w kształt koła.

    Na jedną połowę ciasta dajemy szpinak, posypujemy startą mozzarellą.

    Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy.

    Smażymy na suchej patelni do zarumienienia się ciasta z obydwu stron.

     

     

Porady

Gozleme smakuje na ciepło jak również na zimno.

Podajemy z sosem czosnkowym lub z innym ulubionym sosem.

Gozleme to turecki chlebek. Składniki ciasta są takie same jak na włoską pizzę, jednak sposób wykonania jest nieco inny.

Do przygotowania gozleme możemy użyć dowolnego farszu mięsnego bądź wegetariańskiego.

Dodatkiem łączącym ciasto z farszem u mnie była mozzarella ze względu na jej delikatny smak. Można użyć słonego sera feta. Jeżeli jednak zdecydujemy użyć się mozzarelli, pamiętajmy, aby doprawić farsz solą. W przypadku fety nie jest to konieczne.

Przepis na gozleme ze szpinakiem i mozzarellą (oraz zdjęcie) pochodzą ze strony: //www.thermoprzepisy.pl/dania-wegetarianskie/gozleme-ze-szpinakiem-i-mozzarella/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

GOZLEME ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 30, 2020 at 08:31

    Jak zawsze Twoje przepisy są wyśmienite. Dodaję do swoich kolekcji. Dzięki za przepisy.

  • października 12, 2017 at 14:27

    Super Robilam jedne ze szpinakiem i serem żółtym
    Inaczej niz w przepisie
    Ser zolty 250 gr zmielilam 12s 5obr przelozylam do miski
    Do naczynia wlozylam 3 zabki czosnku i 90r cebuli, 3s/obr5 pozniej 3min 120 st obr1dodalam 250 gr swiezego szpinaku 12 min 120 st obr2 pozniej dodalam pokrojone pom suszone pol lyzeczki soli pieprzu i galki i wymieszzlam 20s obr 2,5
    Inny zrobilam z szynka i serem

  • marca 25, 2017 at 20:29

    polecamtmrc_emoticons.)

    smaczna przekąska tmrc_emoticons.)

  • lutego 17, 2017 at 22:35

    Zrobione- bardzo smaczne, ja zamiast mozarelli dałem zwykły żłóty ser.

  • lutego 3, 2017 at 15:39

    musze to zrobic tmrc_emoticons.)

  • listopada 24, 2016 at 11:34

    Przepis rewelacyjny jako baza - można go modyfikować wedle własnych smaków co sprawia, że jest jeszcze bardziej godny polecenia. Ciasto pyszne, mięciutkie i nie "zajeżdża" drożdżami. U mnie w "ulubionych" tmrc_emoticons.)

  • listopada 22, 2016 at 12:00

    Zrobiłam, ale w mojej opinii z tej ilości ciasta można zrobić więcej porcji, bo wychodzą za grube i długo trzeba je piec, żeby nie były surowe w środku

  • listopada 19, 2016 at 20:31

    Fajne danie! Do każdej z czterech części dodałam coś innego,tj. pomidorki suszone, szynkę i kukurydzę. Rodzinka pojadłaSmile

    Polecam.

  • listopada 18, 2016 at 19:40

    Wyglada super Big Smile

  • listopada 17, 2016 at 11:54

    Ciasto wyszło rewelacyjne! Nie trzeba podsypywać żeby wyrobić idealne placki. Osobiście mam zamiar zmodyfikować lekko przepis i następnym razem dodać do środka kurczaka i suszone pomidory! Big Smile Na następny dzień, podgrzane znowu na patelni smakuje jeszcze lepiej!

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: