Składniki
Ciasto
- 250 gramów masła (kostka), pokrojone na kawałki (plus trochę do smarowania rurek)
 - 500 gramów mąki pszennej
 - 250 gramów śmietany 18%
 - szczypta soli
 - cukier gruby, do obtaczania rurek
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        SILPAT® - mata do pieczenia - 
                        
                        
                        Ben - płaska forma kamionkowa - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do
"Blokada naczynia miksującego"  według podanej kolejności. Ciasto wyrobić czas ok 1,30min, obr 
"Ciasto" . Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę "ugnieść" rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.  Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.Piec około 15 minut w temp 200'C. Rurki powinny być jasnozłote.
Wystudzić, nabić kremem. Ja użyłam kremu karpatkowego z torebki, ale może być inny według uznania

Smacznego!
Ciasta
Porady
Rurki można także posmarować białkiem i dopiero obtaczać w cukrze.  ![]()
Zapomniałam dodać, że warto je trzymać w lodówce, wtedy fajnie nawilgną i nie wyschną tak szybko ![]()
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Robię od lat z tego przepisu i jest po prostu idealny ☺️ migiem zawsze znikają ze stołu 😁
Jakie to ciasto jest delikatne! 🙂 Właśnie siedzą w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie 😊
chętnie wypróbuję
 
 
            
Takie rurki robię od dawna, są rewelacyjne, ja jedynie piekę 30 min., ale czas zależy od grubości ciasta, zazwyczaj wychodzi mi 50 sztuk
            
Super piekłam już kilka razy. Dziękuję za przepis
 i polecam.
            
Bardzo smaczne. Wyszło mi 35 sztuk z jednej porcji.
Bardzo dziękuję za przepis, są idealne i pyszne
            
Bardzo dziękuję za przepis, są idealne i pyszne
            
Przepis rewelacja, robiłam już nie raz i polecam
 w wersji bez obtaczania też robiłam i posypane cukrem pudrem pycha!!! 😉
            
Bardzo dobre
 Krem karpatkowy najlepszy. Polecam