Składniki
Ciasto
- 4 czubatych łyżek miodu lub syropu klonowego
 - 6 czubate łyżki oleju roślinnego
 - 4 czubatych łyżeczek kakao bez cukru
 - pół płaskiej łyżeczki Sody spożywczej
 - pół płaskiej łyżeczki soli
 - kilka ziaren wanilii
 - 5 jaj
 - 280 g fasoli białej, ugotowanej
 - do smaku cukru/xylitolu/stevii
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Fasolę, 3 jajka, wanilię i sól dokładnie zblenderować na gładką masę niezawodny Thermomix rozprawił się z masą w niecałą minutę, pozycja 7-8.
Przelać do foremki i wsadzić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 170 stopni na ok. 40 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż, wyłożyć na ciasto serek twarogowy wymieszany z bananem.
Kakao, sodę i proszek wymieszać w miseczce. Olej, miód i tabletki stevii rozkruszyć i dorzucić wraz pozostałymi 2 jajkami do masy fasolowej, miksować na wysokich obrotach ok. 2 minut. Dodać proszek, kakao i sodę. Miksować do połączenia, ok. 30 sek. pozycja 6-7.
Porady
Inne dietetyczne propozycje znajdziecie na blogu //quchniawege.blogspot.com/2013/01/kakaowe-ciasto-fasolowe-bez-maki-bez.html
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Pomyliłam się i dałam surową fasolę, wcześniej namoczoną oczywiscie, bez stevii, za to z rodzynkami. 10 minut dłużej pieczenia... I wyszło GENIALNE!!!
Ciasto troszkę przeinaczyłam, ponieważ nie wyszło takie jak z obrazka i nie było na tyle wysokie żeby dało się go przekroić (pewnie z powodu zbyt dużej formy). Nasączyłam ciasto pomarańczówką, gdyż było lekko suche i twardawe (duża forma) i nałożyłam na nie masę z bitej śmietany i serka maskarpone a na wierzch truskawki, było przepyszne
Takie ciasto koniecznie muszę zrobić, zdrowsze, niż zwykłe łakocie, bez cukru, czyli w sam raz dla mnie
ja zrobiłam z 280g fasoli już ugotowanej i wyszło pyszne.
głupie pytanie
czy 280g fasoli to waga przed czy po ugotowaniu?
Zdrowe słodkości- to lubię
  Przepis godny polecenia, dzieci uradowane, mężowi również smakowało i był bardzo zdziwiony, że ciasto jest z ... fasoli 
Wprowadziłam swoje małe modyfikacje, wszystko robiłam w
"Blokada naczynia miksującego" , bez używania  dodatkowych miseczek. Zamiast miodu, który po podgrzaniu pewnie traci swoje cenne właściwości, dodałam cukru trzcinowego i trochę suszonych śliwek. I robiłam bez kremu, w foremce takiej na babkę.
Następnym razem spróbuję wariant z czerwonej fasoli, ze słodem z daktyli i orzechami włoskimi.
Jeszcze raz dzięki za przepis
Po pół łyżeczki i sody i proszku.
W przepisie podana jest soda, w sposobie przygotowania proszek do pieczenia. Znam przepis angielski, w którym jest jedno i drugie. Proszę o uściślenie przepisu.
może i fajne ale bułeczki z paluszka są lepsze