Składniki
Sos beszamelowy
- 40 gramów masła, pokrojonego na kawałki
 - 60 gramów mąki pszennej, typ 550
 - 500 g mleka
 - 0,5 płaskich łyżek soli
 - 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
 - pieprz, mielony, do smaku
 - oregano, tymianek, do smaku
 
Farsz
- 450 g kalafiora, mrożonego
 - 450 g brokuła, mrożonego
 - 2 srednie marchewki
 - 1 ser mozzarella, (lub ser morski 200g)
 - 300 g makaronu, np. rurki, świderki
 - ew. posiekana natka pietruszki
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Kalafiora i brokuła rozmrażamy prędzej, makaron gotujemy al dente. W tym czasie rozdrabiamy ser 9s/obr.5
2.Przygotowujemy sos beszamelowy. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki według podanej kolejności i podgrzewamy 7 min/90*C/obr.4
3.Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i wykładamy różyczkami kalafiora i brokuła, dodajemy pokrojone w cieniutkie półplasterki marchewkę i ugotowany makaron . Warzywa lekko oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
4. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Właśnie nastawiłam do piekarnika
            
Bardzo dobre danie.
Zaciekawiło mnie stwierdzenie- cyt.;.."rozmrażamy prędzej'..?
pozdrawiam
Przepis znam, swietny
 
  Jedyna ròznica, ze robie go zima, ze swiezych warzyw sezonowych... teraz u nas za goraco na zapiekanki
 
 ... nie chce sie jesc, tylko pic
 
  i niezbyt lubie mrozone warzywa...
Bardzo lubię zapiekanki, dodaje do przepisów do wypróbowania
Ciekawy przepis w sam raz na lato
 napewno wypróbuje 