 
                                            
                                    Składniki
Placki
- olej do smażenia placków
- 10 g olej
- 30 g cebula
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki mąka ryżowa
- 50 g ser parmezan/ser zółty
- 500 g wody
- 100 gramy ryż brązowy
- 100 gramy seler, obrany, pokrojony w kawałki
- 100 gramy marchewka, obrana, pokrojona w kawałki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Varoma Varoma
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wrzucamy marchewkę oraz seler, rozdrabniamy 8s/obr.6. Kolejno przekładamy do przystawki Varoma. - 2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek do którego wsypujemy ryż. Gotować 10 min/ Varoma/ obr. 1. - 3. Nałożyć przystawkę Varoma. Dalej gotować 25 min/Varoma/ obr.1. Warzywa oraz ryż odstawić do wystygnięcia. - 4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 8s / obr.6. Przełożyć do miseczki. - 5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s / obr.5,5. Zgarnąć kopystką cebulę na dno naczynia. Dodać olej i dusić 3 min/ Varoma/ obr.1 - 6. Do naczynia miksującego dodać ryż, warzywa, jajko, ser , mąkę i przyprawy. Składniki połączyć ze sobą 40s/ obr.4 - 7. Na patelni rozgrzać olej. Koejno formować na patelni placki o wielkości według uznania. Smażyć do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. 
Placki
Porady
Mąkę ryżową można wykonać samemu - zmielić w naczyniu miksującym ryż biały ( 8s / obr.10.)
Placki najlepiej smakują z sosem tatarskim. Przepis znajdziecie w Książce "Kulinarne ABC".
Osobiście placki smażę bez tłuszczu na odpowiedniej patelni. Placki w rozmiarze średnicy ok 8 cm doskonale obracają się na patalni i nie rozpadają podczas smażenia.
Placki smażone na tłuszczu można po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Smakują dobrze podane na ciepło oraz na zimno.
SMACZNEGO 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ryż nie ugotowal sie wiec go zmielilam chwilę na obrotach 10. Kotlety w smaku dobre. Ale o wiele szybciej mozna je zrobic: np korzystając z czasu gotowania, cebule przygotować na patelni. Kotlety smażyłam na smalcu obtoczone w bulce tartej albo bez panierki.
Polecam ..dobre
ok