Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 20/01/16
                    Składniki
- 50 g oliwek czarnych
 - 50 g grzybów, w oleju, lub 4 świeżych
 - 8 serc karczochów w oleju, pokrojonych na ćwiartki
 - 300 g rozdrobnionych pomidorów
 - 250 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
 - Dodatki do pizzzy Capricciosa
 - 10 - 15 liści bazylii
 - 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
 - 2 - 3 szczypty soli
 - 400 g rozdrobnionych pomidorów
 - 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
 - Dodatki do pizzy Margarita
 - Ciasto (1 przepis, strona 128)
 - 5 - 6 filetów z anchois, w oleju
 - 1 szczypta soli
 - 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto Przygotować ciasto jak w przepisie (Calzone, strona 12
. - Przygotowanie pizzy Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
 - Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut.
 - Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywinąć ku górze.
 - Margherita : Na cieście ułożyć pomidory i ser mozzarella, posypać solą i polać 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 minut. W czasie pieczenia, porwać liście bazylii, włożyć do małej miseczki i wymieszać z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Posypać pizzę mieszanką bazylii i oliwy, piec w temp. 220°C przez kolejne 5 minut. Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.
 - Lub Capricciosa : Na cieście ułożyć pomidory, serca karczocha, grzyby, oliwki, anchois i ser mozzarella, posypać solą i polać 4 łyżeczkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 - 25 minut.
 - Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.
 
- Ciasto Przygotować ciasto jak w przepisie (Calzone, strona 12
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Ciasto mi wyszło bardzo grube wiec dla zwolenników cienkiej pizzy proponuje o połowę mniej drozdzy
Fajna sprawa, ja robię ciasto a resztę syn sam sobie